Arhiepiscopia Romano-Catolică cere sprijinul preşedintelui Băsescu pentru demolarea Cathedral Plaza

Postat la 12 iulie 2014 87 afişări

Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Ioan Robu, face apel la preşedintele Traian Băsescu să dea curs celor 20 de scrisori pe care i le-a adresat privind demolarea Cathedral Plaza din Bucureşti şi să intervină pentru ca firma proprietară a clădirii să respecte deciziile justiţiei în acest caz.

Arhiepiscopia Romano-Catolică cere sprijinul preşedintelui Băsescu pentru demolarea Cathedral Plaza

"În toţi cei 8 ani de luptă pentru apărarea Catedralei, Arhiepiscopia s-a bucurat de sprijinul societăţii civile şi a numeroşi reprezentanţi de seamă ai acesteia. În acest moment facem încă o dată apel la Preşedintele României, garantul statului de drept, ca să intervină pentru aplicarea legii. Intervenţia sa este cu atât mai necesară, cu cât Primarul General al Capitalei face demersuri contrare aplicării legii, tergiversând materializarea deciziei irevocabile a instanţelor judecătoreşti", declară Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti.

"În acest fel, Preşedintele ar putea să dea măcar acum un răspuns faptic la scrisoarea primită din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti (ARCB) în ziua debutului celui de-al doilea mandat al său în fruntea ţării, scrisoare rămasă fără răspuns, la fel ca şi celelalte 19 ce i-au fost adresate în toţi aceşti ani", afirmă monseniorul Robu.

Curtea de Apel Ploieşti a decis irevocabil, pe 23 ianuarie 2013, demolarea imobilului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţială, aceea de parc, afirmând: "Construirea fără autorizaţie valabilă îndreptăţeşte la demolare şi corespunde unui interes public (...) Edificarea imobilului de birouri în imediata vecinătate a celor două monumente istorice de valoare naţională şi universală afectează protecţia acestor lăcaşuri de cult" (Catedrala Sf. Iosif şi Palatul Mitropolitan). Curtea de Apel Ploieşti a confirmat astfel sentinţa din 26 iunie 2012 pronunţată în acest sens de Tribunalul Dâmboviţa.

Ulterior, proprietarul clădirii, Millennium Building Development, a invocat costul mare al demolării Cathedral Plaza, estimând că dezmembrarea şi reamenajarea terenului eliberat ca parc ar costa cca 73 mil. euro. Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a contracarat comandând un studiu firmei germane Luxemburger Team GmbH, studiu conform căruia costul lucrărilor se ridică la aproape 7,4 mil. euro. De asemenea, Arhiepiscopia a sesizat DNA vizând angajaţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti pe care îi acuză de corupţie şi obstrucţionarea justiţiei, pentru tergiversarea dezmembrării clădirii.

La începutul lunii iunie 2014, Primăria Municipiului Bucureşti a comunicat că, în cazul demolării Cathedral Plaza, legea a fost şi va fi respectată, evocarea unor studii privind costurile de dezmembrare fiind "irelevantă şi neadecvată".

"Primăria Municipiului Bucureşti a respectat şi va respecta legea, urmând a se supune dispoziţiilor instanţelor judecătoreşti în legătură cu problemele în discuţie. Între Arhiepiscopia Romano Catolică şi SC Millenium Building Development SRL se află în prezent în desfăşurare mai multe litigii, aflate în diferite stadii de soluţionare în legătură cu clădirea Cathedral Plaza, inclusiv în legătură cu necesitarea demolării acestei clădiri", se arată într-un punct de vedere remis la 3 iunie agenţiei MEDIAFAX.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/arhiepiscopia-romano-catolica-cere-sprijinul-presedintelui-basescu-pentru-demolarea-cathedral-plaza-12931404
12931404
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.