Aproape jumătate din persoanele din mediul rural declară că nu au un loc de muncă, doar 4% spun că sunt şomere

Autor: Elvira Gheorghita Postat la 08 decembrie 2015 141 afişări

Aproape jumătate din persoanele din mediul rural, cu vârste între 18-60 ani, declară că nu muncesc, dintre acestea 29% spun că sunt casnice şi nu realizează niciun venit stabil, iar 4% că sunt înregistrate ca şomere, arată un raport lansat de Fundaţia World Vision România

În "Raportul asupra antreprenoriatului şi ocupării în mediul rural" lansat de Fundaţia World Vision România se precizează că în mediul rural din România 46,2 la sută din totalul persoanelor cu vârste între 18- 60 de ani declară că nu au un loc de muncă. Dintre acestea 29 la sută spun că sunt casnice şi că nu realizează niciun venit stabil şi doar 4 la sută declară că sunt înregistrate ca şomere.

"În acest timp, 5% din populaţia rurală declară că ei sau o persoană din gospodăria în care locuiesc au o afacere proprie şi 22 % îşi doresc ca în următorii doi ani să pornească o firmă proprie, majoritatea în domeniul agricol (57 %), având ca principale surse de finanţare fondurile europene nerambursabile (40 %) şi economiile proprii sau împrumuturile de la familie ori prieteni (40 %)", se arată în raport.

Cercetarea, realizată în perioada octombrie-decembrie 2015 în colaborare cu Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES, a avut ca scop identificarea principalelor probleme şi oportunităţi în ceea ce priveşte ocuparea, angajabilitatea şi antreprenoriatul în mediul rural, fiind aplicată pe două subeşantioane reprezentative la nivelul populaţiei cu vârsta între 18-60 de ani.

Raportul a fost realizat pe baza rezultatelor obţinute în cadrul proiectul ui "Made in rural", care a oferit sprijin pentru persoanele din categorii defavorizate în peste 40 de comunităţi rurale din judeţele Alba, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Constanţa, Cluj, Dolj, Iaşi, Ialomiţa, Ilfov, Vâlcea şi Vaslui.

În cadrul proiectului peste 2.100 de oameni din mediul rural au beneficiat de servicii integrate de ocupare, iar peste 1.700 dintre aceştia au participat la cursuri de formare pentru a învăţa noi meserii şi peste 350 şi-au găsit un loc de muncă. De asemenea, 2.250.000 de lei au fost acordaţi ca premii pentru 188 de persoane în vederea iniţierii de mici afaceri ca măsură directă de sprijinire a dezvoltării economice a comunităţilor în care aceştia trăiesc împreună cu familiile lor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ANGAJAŢI,
RURAL,
/actualitate/aproape-jumatate-din-persoanele-din-mediul-rural-declara-ca-nu-au-un-loc-de-munca-doar-4-spun-ca-sunt-somere-14913140
14913140
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.