APAPR: Fondurile de pensii private au investiţii de 820 milioane euro în companii listate la Bursă

Autor: Raluca Ghinea Postat la 04 mai 2015 72 afişări

Fondurile de pensii private deţineau la finele primului trimestru circa 820 milioane euro în acţiunile a 35 de companii româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti, după ce la finele anului trecut valoarea se situa la 753 milioane euro, cu investiţii în sectorul financiar, energetic şi farma.

La sfârşitul anului trecut, fondurile de pensii private obligatorii şi facultative aveau investiţii de 639,1 milioane lei în acţiunile Fondului Proprietatea, 497,3 milioane lei la Romgaz, 430,2 milioane lei la Banca Transilvania, 354,5 milioane lei - OMV Petrom şi 278,7 milioane lei la Electrica, potrivit calculelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) pe baza datelor publicate de administratori.

Topul investiţiilor la BVB este completat de Transgaz, cu 261,1 milioane lei, Transelectrica - 170,2 milioane lei, BRD - 169,3 milioane lei, SIF Oltenia - 144,1 milioane lei şi SIF Modova - 78 milioane lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea, Romgaz, Banca Transilvania, OMV Petrom, Electrica, Transgaz si Transelectrica se regăsesc în portofoliile celor 17 fonduri de pensii, dintre care şapte obligatorii şi zece fonduri facultative.

La finele anului 2013, investiţiile la bursă cumulau 426 milioane euro, după ce cu un an în urmă se cifrau la 200 milioane euro, crescând până în prezent de peste patru ori.

Fondurile de pensii private deservesc circa 6,5 milioane de salariaţi români. Acestea investesc în prezent circa 20% din active, care se apropie de cinci miliarde euro, în acţiuni listate, aproximativ 85% dintre acestea fiind acţiuni româneşti de la BVB şi restul de 15% titluri străine de pe diferite pieţe UE.

Până la finele primului trimestru, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obţinut un randament mediu anualizat de 11%, iar cele facultative (Pilonul III) de 8,1%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PENSII PRIVATE,
INVESTIŢII,
/actualitate/apapr-fondurile-de-pensii-private-au-investitii-de-820-milioane-euro-in-companii-listate-la-bursa-14203485
14203485
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.