Antreprenorul care vrea să revoluţioneze educaţia: ”Nu pun mare preţ pe diplome, dar cred că şcoala ar trebui să te înveţe să înveţi”

Autor: Ioana Matei Postat la 18 august 2017 382 afişări

Cosmin Mălureanu a fondat, în urmă cu aproximativ 10 ani, compania axată pe dezvoltarea de software educaţional (eLearning) Ascendia.

Antreprenorul care vrea să revoluţioneze educaţia: ”Nu pun mare preţ pe diplome, dar cred că şcoala ar trebui să te înveţe să înveţi”

Liniile de business ale companiei deservesc atât zona de consumatori copii (software educaţional pentru copii), cât şi zona corporate (module de software educaţional variate, de la soft skills la hard skills). Evoluţia lui profesională este strâns legată de eLearning şi antreprenoriat. În 2001, a obţinut o bursă de studiu în străinătate, iar doi ani mai târziu a renunţat la aceasta pentru a porni o primă afacere în ţară. În intervalul 2002-2006, a fost acţionar (25%) şi director de cercetare şi dezvoltare al unei companii ce producea software, pe care a fondat-o împreună cu câţiva prieteni. A ales să-şi vândă participaţia, iar banii investiţi i-a plasat în piaţa de capital între 2005 şi 2008, multiplicând de patru ori suma iniţială.

Din 2007 este acţionar şi CEO al Ascendia. „Fondarea companiei în 2007 a implicat un start de la zero în industria eLearning. După 10 ani consider că am înţeles şi cunosc bine această piaţă.”

Mălureanu a absolvit facultatea în România, dar nu fără peripeţii : „Am terminat în cele din urmă facultatea în România – Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, în cadrul ASE, după nouă ani tumultuoşi, marcaţi de îngheţarea unor ani de studiu ca urmare a plecării la bursă sau ca urmare a nevoii de timp pentru activitatea antreprenorială, de repetarea unor ani, precum şi de timpul de care am avut nevoie pentru a pregăti şi susţine lucrarea de licenţă. Am avut ambiţia să o termin. Nu pun mare preţ pe diplome, dar consider că şcoala ar trebui să te înveţe să înveţi şi cei ce au o diplomă, teoretic, ar trebui să ştie să facă acest lucru.” Dintre realizările recente menţionează atragerea în acţionariatul companiei a unui fond de investiţii (Certinvest), care pentru o participaţie de 10% a oferit companiei circa 1,2 milioane de lei, bani folosiţi pentru investiţii în propriile produse software. Anul trecut, Ascendia S.A. s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti, pas urmat de creşterea capitalizării bursiere (valoarea companiei, care acum atinge cifra de circa 14,4 milioane de lei - aproximativ 3,5 milioane de euro).

COSMIN MĂLUREANU

36 DE ANI

CEO ASCENDIA S.A.

CIFRĂ DE AFACERI  ÎN 2016: 1,8 MIL. LEI   /   CAPITALIZARE BURSIERĂ: 14,4 MIL. LEI

NUMĂR DE ANGAJAŢI: 23

Mai multe astfel de poveşti au apărut în catalogul 100 Tineri Manageri de Top, ajuns anul acesta la a 12-a ediţie.


Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.