Antreprenorii din comerţ avertizează: Nu trece o zi să nu primim anunţ că s-a mai majorat un preţ, iar din China vin şocuri formidabile. Consumatorii încă nu simt întregul impact

Autor: Cristina Roşca Postat la 12 octombrie 2021 174 afişări

Produsele care vin din China – de la pahare de carton la pe­ri­uţe de dinţi – s-au scumpit şi cu 20-25% faţă de anul trecut. Pre­ţul făinii a crescut cu 20-30% de la începutul anului pentru unii procesatori, în timp ce pâinea s-a scumpit cu 4,5% faţă de 2020, totul într-un an cu producţie re­cord la grâu

Antreprenorii din comerţ avertizează: Nu trece o zi să nu primim anunţ că s-a mai majorat un preţ, iar din China vin şocuri formidabile. Consumatorii încă nu simt întregul impact

Rata anuală a inflaţiei ar putea să urce în acest an spre 7% sau chiar peste, dublă faţă de limita superioară a intervalului ţintit de BNR Inflaţia a depăşit 5,2% în august, iar antreprenorii din comerţ anunţă previziuni sumbre l BNR a majorat dobânda de politică monetară de la 1,25% (minim istoric) la 1,5% în contextul creşterii rapide a inflaţiei Deşi analiştii internaţionali vorbeau despre o situaţie conjuncturală, există acum tot mai multe voci care spun că inflaţia va deveni o problemă pe termen lung.

Produsele care vin din China – de la pahare de carton la pe­ri­uţe de dinţi – s-au scumpit şi cu 20-25% faţă de anul trecut. Pre­ţul făinii a crescut cu 20-30% de la începutul anului pentru unii procesatori, în timp ce pâinea s-a scumpit cu 4,5% faţă de 2020, totul într-un an cu producţie re­cord la grâu. Lactatele încă nu s-au scumpit şi ele, pentru că a fost o cantitate mare de lapte în piaţă şi o cerere mică, dictată de sezonalitate, dar lucrurile urmează să se inverseze curând. Urmează şi aici majorări de preţuri.

„Săptămânal primim notificări privind creş­teri de preţuri, iar consumatorii de rând încă nu simt întregul impact. Eu sunt an­corat şi la ce se întâmplă în China (antre­prenorul operează un business în comerţul online de încăl­ţă­minte – n.red.) şi am vă­zut o serie de şocuri for­midabile, de la costuri foarte mari de trans­port la preţuri ex­plo­date la materii pri­me şi la întârzieri uria­şe în livrări. Ci­rea­şa de pe tort este pre­ţul la energie“, spu­ne Ion Şoloman, antre­pre­no­rul care deţine îm­preună cu familia sa re­tailerul Best Market.

Reţeaua de magazine Best Market, ad­mi­nistrată de compania Livorno Store, nu­mără 15 unităţi dintre care zece în judeţul Dâm­boviţa şi cinci în Bucureşti. Anul tre­cut, în plină pandemie, afacerile retailerului au urcat cu puţin peste 50%, la circa 90 mil. lei, valoare ce poziţionează com­pa­nia ca unul dintre cei mai puternici jucători inde­pen­denţi din comerţul ali­mentar local.

Astfel, omul de afa­ceri descrie 2021 ca un an în care antrepre­norii şi executivii merg pe sârmă, iar orice gre­şea­lă îi poate arunca în hău. Inflaţia a depăşit 5,2% în august, iar antre­pre­norii din comerţ anunţă previziuni sumbre.

„Anul acesta ar fi foarte bun dacă n-ar fi această inflaţie galopantă. Preţurile cresc în fiecare zi şi nu cu 2-3%. Nu există zi să nu fim informaţi de creşteri de preţ. Uneori vorbim de majorări de 5-10%, până la 20-25%, e vorba de marfa care vine din China, cum ar fi paharele biodegradabile, sa­cii me­na­jeri, periile şi periuţele pe care noi nu le mai producem. Toate vin din China acum“, spu­ne Feliciu Paraschiv, fon­da­­torul retai­lerului Paco, unul dintre cele mai puternice reţele independente locale, cu afaceri de 143 mil. lei anul trecut, plus 19%.

El adaugă că la lactate spre exemplu preţurile sunt în stagnare pentru că e lapte mult şi cerere mică. Vara oamenii consumă mai degrabă fructe, legume şi beau apă ori bere. Va veni însă sezonul lor şi preţurile vor exploda şi aici.

„S-au scumpit mult bunurile ce necesită multă energie pentru a fi produse – bu­lioa­ne, patiserie, fursecuri“, explică antre­pre­no­rul. Totul necesită însă energie, iar pre­ţurile au explodat, motiv pentru care esti­mă­rile pentru această iarnă sunt pesimiste.

Rata anuală a inflaţiei ar putea să urce în acest an spre 7% sau chiar peste, dublă faţă de limita superioară a intervalului ţintit de BNR. În acest context, BNR a majorat dobânda de politică monetară de la 1,25% (minim istoric) la 1,5%. Deşi analiştii inter­na­ţionali vorbeau despre o situaţie con­junc­tu­rală, există acum tot mai multe voci - prin­tre care şi cea a noului economist-şef al Băncii Angliei Huw Pill - care spun că in­flaţia va deveni o problemă pe termen lung.

„Provocarea în acest an este lipsa de mar­fă. Am fost loviţi de această problemă, co­merţul mondial e dat peste cap, iar in­flaţia a început să lovească grav. Menţinem pre­ţurile însă şi tăiem din marjă. Nu vrem să transmitem majorările la consumatori pen­tru că ar fi catastrofal pentru business. Le ţi­nem aşa până ieşim din iarnă şi apoi ve­dem“, spune Laurenţiu Ilie, fondatorul re­tai­lerului Kitchen Shop, specializat în vân­za­rea de echipamente pentru bucătărie. Com­pa­nia cu afaceri de 70 mil. lei are 17 ma­gazine fizice şi unu online în România, pre­cum şi o unitate în Ungaria.

Problemele de stocuri datează de mai mul­­t­ă vreme, în special la bunuri neali­men­tare – de la electrocasnice la maşini sau bi­ciclete. Problema este generată de criza com­po­­nentelor pentru care nu s-a găsit încă o so­luţie. Mai mult, au crescut puternic costu­rile de transport al bunurilor care vin din Orien­tul În­depărtat, antreprenorii menţionând că preţul pentru un container e şi de opt ori mai mare ca acum un an. Cererea de marfă e încă mare, însă jucătorii din comerţ avertizează că majorările de preţ îi fac pe oameni mai prudenţi în achiziţii deja.

„Oamenii sunt mai atenţi la ce şi cum cumpără pentru că preţurile au explodat“, conchide Ion Şoloman, de la Best Market.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Antreprenori,
comert,
Consumatorii,
inflatie,
bnr

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.