ANRM: Noile redevenţe vor fi definitivate în august şi vor intra la toamnă în Parlament

Autor: Alina Oprea Postat la 15 iulie 2015 111 afişări

Noua modalitate de taxare a hidrocarburilor, la care Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) lucrează împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, va fi definitivată în luna august şi va intra în dezbatere în Parlament în sesiunea din toamnă.

"Ministerul Finanţelor Publice gestionează această activitate. Au fost mai multe runde de discuţii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). S-au făcut nişte evaluări şi simulări, se lucrează pe trei scenarii. În perioada imediat următoare vom finaliza aceste scenarii. Am avut discuţii şi cu reprezentanţii operatorilor. Vom mai avea o rundă de discuţii după ce finalizăm propunerea de proiect legislativ, astfel încât să reuşim acel echilibru, între atractibilitate şi un venit corespunzător la stat", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu.

Noul sistem va cuprinde redevenţele, dar şi un supra-impozit pe profitul realizat de companii din activitatea de upstream (producţia de petrol şi gaze), precum şi o serie de deduceri pentru investiţiile realizate pe acest segment.

"Sper ca maximum o lună să fie finalizat, astfel încât acest proiect legislativ să fie pus la dispoziţia Parlamentului în momentul în care începe sesiunea de toamnă. Noile redevenţe vor intra în vigoare în ianuarie. La acest proiect de lege se lucrează încă de anul trecut. Operatorii vor taxe mai mici, reprezentanţii statului vor taxe mai mari, trebuie să găsim un echilibru", a spus şeful ANRM.

El a precizat că societăţile care vor face explorări/exploatări la mare adâncime în largul mării, precum şi companiile cărora le vor fi concesionate perimetre epuizate vor beneficia de reduceri ale unor taxe.

"Va trebui să facem o delimitare între zăcămintele exploate pe uscat şi cele din largul mării, dar mai ales pe zăcămintele depletate (epuizate, n.r.). Acestea din urmă sunt zăcăminte care necesită costuri mai mari raportat la cantitatea de produs petrolier extras. Aceste activităţi ar trebui stimulate prin pârghii fiscale, de exemplu prin deduceri pentru investiţii. Vorbim de reducerea unor taxe în funcţie de calitatea zăcământului. Pentru că altfel ele nu devin tentante pentru operatori. Perimetrele au potenţial, dar costurile de extracţie sunt relativ mari. În ceea ce priveşte perimetrele la mare adâncime, în largul mării, la acestea se lucrează cu tehnologie sofisticată, lucrul este foarte greu. Şi distanţele faţă de ţărm sunt mari, avem de exemplu perimetrul Neptun care se află la 170 km de ţărm", a precizat Duţu.

Valoarea totală a redevenţelor petroliere şi miniere încasate de stat anul trecut a fost de 1,64 miliarde lei (aproape 370 milioane euro), din care doar cele petroliere sunt la nivelul de 1,36 miliarde de lei. Cea mai mare parte din redevenţe este plătită de Romgaz şi OMV Petrom.

De asemenea, ANRM a aplicat amenzi de 300.000 de lei în primul semestru al acestui an companiilor care exploatează resurse minerale şi au încălcat prevederile contractuale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
REDEVENŢE,
PETROL,
GAZE
/actualitate/anrm-noile-redevente-vor-fi-definitivate-in-august-si-vor-intra-la-toamna-in-parlament-14594754
14594754
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.