Anomalia din sănătate: tarifele pentru consultaţii de specialitate în privat sunt şi de zece ori mai mari faţă de nivelul evaluat şi decontat de Casa de Sănătate. O simplă consultaţie la oftalmologie sau ORL a ajuns la 260-300 de lei la marile clinici private, Casa de Sănătate evaluează şi decontează cu 29 de lei

Autor: Mirabela Tiron Postat la 22 septembrie 2021 616 afişări

Un pacient care ajunge într-o clinică privată plăteşte între 260 şi 300 de lei pentru o consultaţie la oftalmologie, ORL sau neurologie, aproape dublu faţă de nivelul din 2017.

Anomalia din sănătate: tarifele pentru consultaţii de specialitate în privat sunt şi de zece ori mai mari faţă de nivelul evaluat şi decontat de Casa de Sănătate. O simplă consultaţie la oftalmologie sau ORL a ajuns la 260-300 de lei la marile clinici private, Casa de Sănătate evaluează şi decontează cu 29 de lei

Un pacient care ajunge într-o clinică privată plăteşte între 260 şi 300 de lei pentru o consultaţie la oftalmologie, ORL sau neurologie, aproape dublu faţă de nivelul din 2017.

Anomalia din sistemul de sănătate o reprezintă faptul că tarifele consultaţiilor din clinicile private sunt şi de zece  ori mai mari faţă de nivelul evaluat şi decontat de Casa de Sănătate.

O consultaţie simplă, oferită în regim ambulatoriu, şi care implică proceduri diagnostice simple, era evaluată şi implicit decontată cu circa 29 de lei  de Casa de Sănătate în trimestru doi al acestui an, potrivit calculelor ZF (s-a luat în calcul valoarea definitivă a punctului „per serviciu“ pe asistenţă medicală ambu­latorie de 2,9 lei pe T2 şi numă­rul de puncte alocat, respectiv 10 per consultaţie), instituţia care se ocupă de acoperirea nevoilor populaţiei pentru serviciile de sănătate.

 Ultimele date arătau că aproape jumătate din veniturile reţelelor private proveneau din plăţi ad-hoc înainte de pandemia COVID 19, de la pacienţi care de cele mai multe ori merg la privat pentru consultaţii şi plătesc. Un pacient cu bilet de trimi­tere la oftalmologie sau cardiologie, de exemplu, are foarte puţine şanse să primească o simplă consultaţie în baza biletului în cadrul clinicilor private, dat fiind numărul redus de medici pentru care operatorii privaţi au făcut contract cu Casa de Sănătate.

ZF a solicitat marilor lanţuri private informaţii cu privire la câţi medici au în contract cu Casa dar nu a primit răspuns până la închiderea ediţiei print.

„Cererea pacienţilor pentru servicii medicale private a crescut foarte mult în ultimul an şi jumătate, în contextul accesării limitate şi deficitare a serviciilor medicale din cadrul spitalelor publice, deoarece cele mai multe dintre acestea au devenit spitale COVID (…)“, a declarat Mihai Marcu, CEO al operatorului servicii medicale private MedLife.

El a mai precizat că tarifele au crescut cu 5%-15% în ultimii doi ani în funcţie de serviciul accesat.

„Creşterea a fost efectuată în linie cu inflaţia la nivel de ţară, coroborată cu creşterile salariale ale personalului medical şi investiţiile aferente efectuate în clinici (între 5% şi 15%, în funcţie de serviciul acce­sat) pentru a putea susţine costurile pentru serviciile respective“, a spus Marcu. Investiţiile au vizat achiziţio­narea de noi echipamente medicale, extinderea stocurilor pentru desfă­şurarea activităţii într-un registru crescut de siguranţă pentru pacienţi, dezvoltarea platformei online de consultaţii dar şi eficientizarea tra­seului pacientului în clinică (selfpay) în context de pandemie.

Şi oficialii reţelei private de sănătate Regina Maria explică faptul că majorările au venit pe fondul inflaţiei, dar şi creşterilor salariale din sistemul sanitar şi investiţiilor realizate.

„Actualizarea preţurilor este un efect firesc al întregului climat economic actual şi este influenţată de mai mulţi factori. În ultimii trei ani, inflaţia medicală a fost de 7-8% pe an iar saltul salarial din sistemul sanitar a fost de peste 60% în 2018 versus 2016“, au transmis oficialii reţelei private Regina Maria. Ei au mai precizat că investiţiile pe care le fac în sistemul medical din România cresc constant. „Iar aici vorbim despre aparatura şi tehnologie de ultimă generaţie, deschideri de clinici şi spitale, pregătirea continuă a cadrelor medicale şi respectarea celor mai înalte norme de siguranţă şi calitate a actului medical“.

„Doar 10% din veniturile noastre vin din consultaţiile pe bilet de trimitere în regim ambulatoriu din clinică. Ne-am orientat business-ul pe spitalizarea de zi. Pe spital însă aproape toţi medicii se află în relaţie cu Casa“, a spus Robert Chiţan, directorul de dezvoltare al Gral Medical.

Este nevoie de o reformă în sănătate

Emanuel Ungureanu, membru în Comisia de Sănătate, spune că este nevoie de o reformă în sănătate. „Privaţii investesc şi urmăresc profitul, nu le convine să fie în contract cu Casa pentru că tariful decontat este mic. Niciodată nu am avut o decontare la adevărata valoare pentru că fondurile sunt împărţite prost, nu pe criterii de eficienţă. Pacientul este cel afectat“, a spus Emanuel Ungureanu, membru în comisia de sanatate.

Două consultaţii pe an „pe bilet de trimitere“ în medie în Bucureşti

Raportul Casei de Sănătate pe anul trecut arată că doar pe Bucureşti au fost înregistrate 4 milioane de consultaţii şi servicii pe ambulatoriu clinic de specialitate şi 1,2 milioane pe Ilfov. La nivel naţional erau înregistrate 24 de milioane de consultaţii pe ambulatoriu de specialitate, arată aceeaşi sursă. Anul trecut, Casa avea 3.100 de contracte pe ambulatoriu clinic, arată datele publice. Mai mult, Casa a decontat 5 miliarde de lei pe  serviciile medicale în ambulatoriu anul trecut (asistenţă medicală primară, asistenţă medicală pe specialităţi clinice, asistenţă medicală pentru sepecialităţi paraclinice),  din care 1,5 miliarde lei pe asistenţă medicală pe specialităţi clinice. Aproape 11 miliarde lei au mers către serviciile medicale din spitale iar alte 12 miliarde de lei către produse farmaceutice, materiale sanitare şi dispozitive medicale (medicamente pentru boli cronice, materiale sanitare, medicamente cu şi fără contribuţie sanitară).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sanatate,
casa,
decontare,
evaluare,
clinici private

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.