Angajaţi puşi să vină cu bani de acasă. „Femeia trebuie să mai aducă 1 leu sau 2 lei de acasă, ca să încheie ştatul”

Postat la 07 februarie 2018 339 afişări

Angajata unei grădiniţe de la Roşia de Amaradia a primit luni, 5 februarie, o veste şoc. Daniela Zăvelcă, îngrijitoare cu sfert de normă, a aflat că va trebui să vină cu bani de-acasă pentru a merge la serviciu! Şi nu e singurul caz. Nu mai puţin de 160 de lucrători din învăţământul gorjean nu încasează cât trebuie să dea pentru a plăti taxele la stat, aceasta fiind una dintre aberaţiile revoluţiei fiscale. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că este „o problemă” pe care Ministerul Educaţiei va trebui să o remedieze.

Angajaţi puşi să vină cu bani de acasă. „Femeia trebuie să mai aducă 1 leu sau 2 lei de acasă, ca să încheie ştatul”

Daniela Zăvelcă este îngrijitoare încadrată cu un sfert de normă la grădiniţa de centru din Roşia de Amaradia. Pentru că asigură curăţenia şi încălzirea claselor în care studiază preşcolarii, femeia este pontată cu 2 ore pe zi. Până luna trecută, încasa un salariu de circa 300 de lei. După transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, Daniela Zăvelcă a aflat că va trebui să vină cu bani de acasă. Femeia are doi copii, de 14 şi 16 ani, ambii elevi, iar principalul venit este asigurat de soţul său, fochist la liceul din localitate. Daniela Zăvelcă spune că va renunţa la serviciu.

„Mi se aduse la cunoştinţă că nu se ajung banii să fie plătite contribuţiile şi că trebuie să aduc bani de acasă. Dacă nu se remediază, eu stau acasă, că nu muncesc pentru stat, să mai iau şi banii de la copii. Îmi pun demisia şi stau acasă. Am şi eu doi copii, credite la bănci. Ca să mai aduc şi bani la stat din venitul soţului, nu se poate. Nu îmi veni să cred, după ce că nu erau aşa mulţi bani... Până la urmă, e de muncă. Fac focurile la sobe, nu e uşor să fii şi îngrijitor”, a explicat Daniela Zăvelcă. 

Primar: Trebuie să aducă 2 lei de-acasă

Primarul din Roşia de Amaradia spune că este o situaţie nemaiîntâlnită, care i-a pus în dificultate pe contabilii din învăţământ. „Este o situaţie fără precedent. Femeia este angajată cu taxă forfetară. Acum, cu mutarea contribuţiilor, cu creşterea procentuală a acestora, ne trezirăm că femeia trebuie să mai aducă 1 leu sau 2 lei de acasă, ca să încheie ştatul. Contabilul nu ştia cum să facă, cum îi ia banii, cu chitanţă, cu factură”, a spus Liviu Cotojman, primarul din Roşia de Amaradia.

Primarul spune că şi femeia de serviciu de la şcoala Seciuri, care este încadrată cu jumătate de normă, este afectată. Dacă până acum lua 540 de lei, de aici înainte va încasa doar 217 lei în ziua de salariu.

Cititi mai multe pe www.panduru.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.