ANALIZĂ: Rusia tulbură aniversarea a cinci ani de la înfiinţarea Parteneriatului Estic

Postat la 24 aprilie 2014 40 afişări

Rusia, care refuză să renunţe la influenţă în regiune, tulbură aniversarea a cinci ani de la crearea Parteneriatului Estic, un acord de cooperare încheiat de către Uniunea Europeană (UE) cu mai multe ţări care au făcut parte din URSS.

ANALIZĂ: Rusia tulbură aniversarea a cinci ani de la înfiinţarea Parteneriatului Estic

 Liderii europeni marchează această aniversare joi şi vineri la Praga, oraşul în care UE a lansat, în 2009, acest proiect vizând să contrabalanseze influenţa rusă în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

"Evenimentele dramatice din Ucraina m-au convins că o continuare a Parteneriatului Estic este crucială pentru dezvoltarea cooperării între vecinii noştri din (Europa) de Est şi UE", a declarat miercuri preşedintele ceh Miloş Zeman.

Cu Polonia şi Suedia ca vârf de lance, proiectul îşi propune să integreze partenerii în economia europeană, să faciliteze regimul vizelor şi să consolideze securitatea energetică.

Însă, după cinci ani de la lansare, proiectul se confruntă cu un viitor nesigur şi necesită o reformă majoră, în opinia lui Elzbieta Kaca, politolog la Institutul polonez pentru Afaceri Internaţionale.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/analiza-rusia-tulbura-aniversarea-a-cinci-ani-de-la-infiintarea-parteneriatului-estic-12516754
12516754
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.