Ambasadorul SUA la NATO: Avem un angajament juridic obligatoriu să ne apărăm aliaţii, inclusiv România

Autor: Catalina Mihai Postat la 21 iunie 2015 55 afişări

Ambasadorul SUA la NATO a declarat că, prin Tratatul de la Washington, SUA au un angajament obligatoriu din punct de vedere juridic să-şi apere aliaţii din cadrul NATO în cazul unui atac armat, el subliniind că Statele Unite îşi iau foarte în serios obligaţia de a-şi apăra aliaţii, inclusiv România.

Întrebat dacă armata SUA va apăra România în cazul unui atac al Rusiei, chiar dacă alţi aliaţi precum Marea Britanie, Germania sau Franţa n-ar oferi sprijin militar, ambasadorul Statelor Unite la NATO, Douglas Lute, a declarat: "Da, Statele Unite vor răspunde la un atac armat asupra oricărui aliat din cei 27. O lectură atentă a Tratatului de la Washington (...) indică faptul că fiecare membru (NATO) are o responsabilitate individuală şi în mod concertat cu alţi aliaţi pentru a răspunde unui atac armat".

"Statele Unite au un angajament obligatoriu din punct de vedere juridic prin Tratat să răspundă individual şi în mod concertat cu cei 27 de aliaţi. Este important să amintim că avem o responsabilitate individuală şi colectivă, iar SUA iau foarte în serios acest lucru. Şi cred că cea mai bună dovadă că luăm foarte în serios obligaţia noastră de a ne apăra aliaţii, inclusiv România, este că suntem aici", a spus Lute, referindu-se la prezenţa şi participarea trupelor americane şi a altor trupe aliate la exerciţiile derulate în Europa de Est în ultimul timp.

"Prin umare nu doar spunem (că ne apărăm aliaţii) prin intermediul Tratatului de la Washington şi a articolului 5, dar o şi facem prin prezenţa noastră continuă. Puteţi avea mare încredere că Statele Unite ale Americii sunt aici. Asta înseamnă să fii aliat", a explicat ambasadorul american la NATO, în cadrul unei discuţii telefonice cu jurnaliştii europeni, care a avut loc vineri.

Referitor la un sondaj publicat recent de Pew Research Center, potrivit căruia cetăţenii din vestul Europei sunt reticenţi în ceea ce priveşte folosirea forţei militare pentru a apăra un aliat NATO împotriva Rusiei, Douglas Lute a explicat că acţiunile celor 28 de ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice arată "o imagine foarte diferită" de rezultatele sondajului.

Diplomatul american a dat ca exemplu misiunea din Afganistan, demarată în urmă cu 12 ani, la care participă toate cele 28 de state membre şi 13 sau 14 parteneri ai Alianţei, dar şi deciziile luate de liderii NATO la summitul din Ţara Galilor, de anul trecut.

"Un alt exemplu este Readiness Action Plan. Nu doar SUA participă la exerciţiile derulate de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Suntem alături de toţi ceilalţi aliaţi", a subliniat Douglas Lute.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DOUGLAS LUTE,
ROMÂNIA,
APĂRARE
/actualitate/ambasadorul-sua-la-nato-avem-un-angajament-juridic-obligatoriu-sa-ne-aparam-aliatii-inclusiv-romania-14480850
14480850
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.