Alimentul care va salva omenirea

Postat la 06 decembrie 2017 350 afişări

Cactusul este super-alimentul anului 2018, potrivit Organizanizaţiei Mondiale a Agriculturii şi a Centrului Internaţional pentru Cercetări Agricole în Zone Aride. Specialiştii celor două instituţii au lucrat la ce o cercetare în care se aduc argumente pentru consumul constant de cactus. Specia Opuntia este cea mai indicată pentru a fi introdusă în meniu.

Alimentul care va salva omenirea

Cercetătorii FAO au constatat că pentru populaţia din sudul Madagascarului, cactusul a fost o sursă importantă de hrană şi de apă în urma ultimelor perioade de secetă. Pentru o vreme, au încercat să distrugă toţi cactuşii, crezându-i nefolositori, dar şi-au dat seama de valoarea lor în perioada de foamete.

Majoritatea speciilor de cactus sune necomestibile, mai puţin Opuntia care este foarte hrănitoare. Dacă este tratată ca o plantă de cultură, atunci rezultatele sunt extraordinare. Opuntia ficus-indica a fost naturalizată în 26 de ţări în afara celei de origine. Faptul că este foarte rezistă o face o sursă extraordinară de hrană, dar şi un element de sprijin al agriculturii sustenabile.

”Datorită schimbărilor climaterice şi riscului crescut de deşertificări este momentul să acordăm mai multă atenţie umilului cactus şi să-l ridicăm la statutul de cultură esenţială în anumite zone”, a declarat Hans Dreyer, director în cadrul FAO.

În Mexic se consumă în mod tradiţional Opuntia, fiind cultivat pe mai mult de 3 milioane de hectare. Brazilia a adoptat şi ea aceste culturi, la fel şi ţări din nordul Africii.

Pe lângă faptul că este o sursă de hrană, cactusul este folosit şi pentru că în frunzele sale înmagazinează apă. La fiecare hectar se pot aduna 180 de tone de apă, cu care se pot adăpa cinci vaci adulte. S-a constatat că în perioadele de secetă, şeptelurile crescute în ferme de cactuşi au rezistat mult mai bine, decât cele din fermele clasice.

Cititi mai multe pe www.gustarte.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.