Al doilea oraş din România, după Bucureşti, care ar putea avea metrou. Primarul anunţă că japonezii sunt interesaţi de construirea liniei metrou

Postat la 12 aprilie 2018 461 afişări

Primarul Emil Boc a anunţat miercuri că japonezii sunt interesaţi de construirea unui metrou la Cluj-Napoca. Potrivit edilului, linia de metrou ar urma să fie construită între Floreşti şi Apahida.

Al doilea oraş din România, după Bucureşti, care ar putea avea metrou. Primarul anunţă că japonezii sunt interesaţi de construirea liniei  metrou

”Studiul de prefezabilitate pentru metrou este în faza de pregătire, ne trebuie un consultant care să îl redacteze pentru că nu am mai făcut aşa ceva, în afară de Bucureşti nu a mai făcut nimeni metrou în ţara asta şi nu e uşor să găseşti specialişti. Avem nişte japonezi interesaţi să poarte o discuţie cu Primăria. O să programăm o întâlnire cu ei.

Ne-au trimis o scrisoare de intenţie pentru a discuta despre posibilitatea unui viitor metrou la Cluj. Noi i-am invitat să vină la o discuţie. Aceasta este, însă, o soluţie pe termen mediu şi lung. Minimal am spus că ar trebui să avem o linie de metrou din Floreşti şi până la aeroport sau Apahida, o linie principală, care să-ţi descongestioneze pe axa est-vest şi să-ţi permită descongestionarea reală a traficului şi prioritizarea transportului în comun şi spaţii de suprafaţă, spaţii pietonale, spaţii de biciclete, de agrement, îţi permit să lărgeşti mult mai mult faţă de ce am făcut.

Oricum noi suntem printre oraşele care au luat de la maşină şi au dat spaţiu la pietoni. Gândiţi-vă numai în Piaţa Unirii, circulaţia a fost luată. Suntem un oraş care merge în această direcţie de a da înspre cetăţeni, înspre spaţii publice spaţiile care sunt cu caracter public şi de a prioritiza transportul în comun. Încă nu suntem pregătiţi mental, îmi dau seama, să ne schimbăm spre mijloace alternative de transport.

Dar viaţa acolo ne va duce mai devreme sau mai târziu. Pentru noi asta e şi o provocare să mai finalizăm câteva lucruri precum pasajele subterane, centura metropolitană, care ne vor ajuta mult mai mult să punem în practică această direcţie de mobilitate alternativă bazată nu pe maşină”, a spus Emil Boc la o emisiune la radio.

Până la construirea metroului, Boc spune că se lucrează intens şi la darea în folosinţă a unui tren care să utilizeze actuala linie de cale ferată.

”Lucrăm în concret în parteneriat cu CJ Cluj şi cu comunele limitrofe la valorificarea liniei de cale ferată doar pe culoarul de nord. Ne ocupăm să avem mai multe staţii, Baciu, Tetarom, Mărăşti, Someşeni, după aceea de a merge chiar spre Jucu şi Dej, Gherla, tocmai pentru a aduce forţă de muncă.

Dacă avem o problemă în oraş astăzi, avem o problemă a insuficienţei forţei de muncă în foarte multe domenii. Iar această soluţie de a avea pe calea ferată o soluţie de mobilitate urbană, de a putea să vină oameni şi din alte părţi ale judeţului chiar de la Dej şi toată zona limitrofă sau dinspre Huedin, Mera, Baciu să poată veni şi să aibă acces, iar de acolo de la staţia respectivă din Cluj să avem transport în comun foarte bun pentru a ajunge în diverse părţi ale oraşului. E un proiect la care lucrăm şi sunt convins că va fi benefic pentru dezvoltarea economică a Clujului”, a mai spus Boc, scrie monitorulcj.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.