Ajutor de la stat pentru tinerii care locuiesc cu chirie, o nouă propunere inclusă în Strategia pentru Locuinţe

Postat la 16 noiembrie 2016 4729 afişări

Ajutor de la stat pentru tinerii care locuiesc cu chirie, o nouă propunere inclusă în Strategia pentru Locuinţe

Programul “Prima Casă” merge foarte bine şi statul vrea să îl extindă. Mai mult, sunt şi propuneri pentru noi reguli care să-i avantajeze pe tineri. Am putea avea credite fără avans pentru anumite categorii, şi anume pentru familiile tinere, cu venituri mici. Propunerea vine de la vicepremierul României Vasile Dîncu şi este inclusă în Strategia pentru Locuinţe, aflată în aceste zile în dezbatere publică. Totodată, tinerii care locuiesc cu chirie ar putea primi ajutor de la stat. E vorba de vouchere care să-i ajute la plata chiriei.

''În absenţa unor locuinţe publice adecvate sau în cazurile în care construirea de locuinţe publice noi nu este fezabilă din motive logistice sau financiare, autorităţile administraţiei publice pot acorda subvenţii/vouchere pentru închiriere. În cadrul unei astfel de scheme, gospodăria eligibilă poate găsi o altă locuinţă privată de închiriat şi poate primi o subvenţie de la guvern pentru a putea suporta chiria. Cota din chirie care este asigurată prin subvenţie trebuie să fie progresivă şi să vizeze persoanele care au cea mai mare nevoie – de exemplu, valoarea voucherului poate să fie de 100% din chiria standardizată pe piaţă (CSP) pentru gospodăriile aflate în centila 0-30 de venit şi 80-90% pentru gospodăriile aflate în centilele de venit 30-50; 80% pentru centilele de venit 51-70, etc'', mai prevede documentul Guvernului.

De asemenea, Strategia Naţională a Locuirii prevede şi diferenţierea TVA pe locuinţe.

''Persoanelor care cumpără locuinţe private în cadrul unui anumit interval al preţului (mai mic de 86.000 EUR sau 380.000 RON) li se oferă o subvenţie pentru TVA – acestea plătesc 5% TVA, comparativ cu TVA normal de 20%. Această subvenţie ar fi mult mai eficientă dacă ar fi direcţionată în funcţie de nivelul venitului, de exemplu către persoane care câştigă mai puţin de venitul mediu la nivel naţional. Veniturile suplimentare generate astfel ar putea fi alocate altor arii prioritare, inclusiv locuinţe publice şi reabilitare seismică'', se mai arată în document.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.