AI: Hamas a folosit războiul din Fâşia Gaza pentru a executa palestinieni acuzaţi că susţin Israelul

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 27 mai 2015 91 afişări

Gruparea islamistă Hamas s-a folosit de războiul de vara trecută cu Israelul în Fâşia Gaza pentru a executa extrajudiciar cel puţin 23 de palestinieni acuzaţi de colaborare cu Israelul şi pentru a tortura alte zeci, inclusiv rivali politici, acuză miercuri Amnesty International într-un raport.

Amnesty International (AI) afirmă că mulţi dintre palestinienii ucişi în iulie şi august erau vizaţi în procese aflate pe rol la momentul respectiv, în care erau acuzaţi de colaborare sau aşteptau rezultatul unor acţiuni în apel împotriva unor sentinţe la moarte pronunţate de către un tribunal militar din oraşul Gaza pentru acuzaţii similare. Doi palestinieni erau condamnaţi şi îşi ispăşeau pedepsele atunci când au fost executaţi, relatează The New York Times (NYT) în ediţia electronică.

Amnesty subliniază că mulţi au fost condamnaţi de tribunale în care procedurile au fost "extrem de inechitabile".

"În haosul conflictului, administraţia de facto a Hamas a dat frâu liber forţelor sale de securitate să comită abuzuri îngrozitoare, inclusiv asupra unor persoane aflate în custodie", a declarat la Londra Philip Luther, directorul Programului AI pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, citat într-un comunicat. "Aceste acţiuni terifiante, unele dintre ele asimilabile crimelor de război, au avut ca scop răzbunarea şi să semene frică în Fâşia Gaza", a adaugat el.

Hamas, care nu a recunoscut execuţiile, a răspuns acuzând Israelul de faptul că a creat "haosul" războiului. Mushir al-Masri, un purtător de cuvânt al grupării, a declarat că Israelul a atacat serviciile de securitate din Gaza, împiedicându-le să gestioneze afacerile interne palestiniene în mod corespunzător.

"Raportul Amnesty despre Hamas este necesar să fie mai exact", a declarat telefonic al-Masri pentru NYT. "Hamas nu şi-a asumat responsabilitatea pentru uciderea colaboratorilor în timpul războiului", a subliniat el. "A fost emis un comunicat de presă al unui grup de facţiuni din cadrul rezistenţei palestiniene. Hamas nu face parte din el", a precizat acesta.

Amnesty acuză Israelul şi aripa armată a Hamas, în rapoarte publicate în ultima perioadă, că au comis crime de război vara trecută. Israelul a dat dovadă de "indiferenţă totală" faţă de drepturile omului şi a atacat zone rezidenţiale, omorând numeroşi civili, acuză organizaţia nonguvernamentală (ONG).

Grupări armate palestiniene, innclusiv aripa militară a Hamas, au lansat orbeşte mii de rachete şi mortiere către zone civile din Israel, potrivit ONG-ului, şi au pus în pericol civili palestinieni lansând rachete din zone civile, inclusiv din şcoli şi spitale din Gaza.

Aproxximativ 2.200 de palestinieni, inclusiv peste 500 de copii, au fost ucişi în timpul conflictului, potrivit ONU, dar şi peste 70 de israelieni, marea majoritate militari.

La o zi după ce Israelul a asasinat trei comandanţi de rang înalt din cadrul Hamas în Gaza, până la 18 palestinieni au fost executaţi în public, pe 22 august, aparent un avertisment transmis locuitorilor Fâşiei Gaza.

Bărbaţi purtând tricouri şi pantaloni de culoare închisă şi cu faţa acoperită de cagule i-au plimbat pe şapte dintre presupuşii colaboratori - încătuşaţi şi cu feţele acoperite - până la o moschee din centru, după rugăciunea de vineri.

Execuţiile, fotografiate şi mediatizate, au făcut parte dintr-o operaţiune - "Gâturi strangulate" - al cărei scop a fost să instaleze frica şi să regleze conturi, acuză Amnesty.

Unul dintre bărbaţii executaţi, Atta Najjar, a fost ofiţer de poliţie în cadrul Autorităţii Palestiniene (AP), îndepărtate de la putere în Fâşia Gaza de către Hamas în 2007. Potrivit Amnesty, Najjar, care prezenta o dizabilitate mintală, a fost arestat în 2009, a fost condamnat pentru colaborare cu Israelul şi ispăşea cei 15 ani de închisoare la care a fost condamnat de un tribunal militar.

Un frate al lui Najjar, care nu a fost identificat, a declarat pentru Amnesty că acesta a fost atins de aproximativ 30 de gloanţe şi că prezenta urme de tortură pe corp. "Avea mâinile şi picioarele rupte", a declarat el, adăugând că "trupul îi era ca şi când ar fi fost pus într-un sac şi zdrobit".

Hamas a răpit, interogat şi torturat zeci de alţi palestinieni, inclusiv membri şi susţinători Fatah, principala formaţiune din cadrul AP şi rivala Hamas, potrivit Amnesty. Unii dintre ei au fost încarceraţi şi supuşi unor abuzuri într-o clinică dezafectată din incinta Shifa, principalul spital din oraşul Gaza.

Militanţi au tras în noaptea de marţi spre miercuri o rachetă către Israel, potrivit armatei israeliene. Racheta a căzut în apropiere de Gan Yavne, un oraş de lângă portul Ashdod, fără să provoace victime sau pagube. Ca ripostă, forţele aeriene israeliene au atacat patru ţinte în Fâşia Gaza miercuri dimineaţa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
AI,
HAMAS,
ISRAEL
/actualitate/ai-hamas-a-folosit-razboiul-din-fasia-gaza-pentru-a-executa-palestinieni-acuzati-ca-sustin-israelul-14345316
14345316
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.