Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut cu 7,4% la 10 luni, susţinute de industria alimentară

Autor: Raluca Ghinea Postat la 03 decembrie 2015 42 afişări

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut cu 7,4% în primele zece luni, ca serie brută, în special pe fondul vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun mai mari cu 17,1%, potrivit datelor INS.

Totodată, comerţul carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 5,8%, iar vânzările de produse nealimentare cu 0,9%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile au fost mai mari cu 6,9%, datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (16,3%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (5,7%) şi vânzărilor de produse nealimentare (1,1%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În octombrie, comerţul cu amănuntul a avut un avans de 0,4% faţă de septembrie, pe serie brută, ca urmare a creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 6,2%.

În schimb, s-au înregistrat scăderi la vânzările de produse nealimentare (-2,3%) şi cele de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,3%).

Afacerile au crescut cu 0,7% pe serie ajustată.

Comparativ cu octombrie anul trecut, comerţul cu amănuntul a consemnat afaceri mai mari cu 11,1%, după ce vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au avut o creştere cu 23,8%, cele de carburanţi pentru autovehicule în magazine specializate cu 8,6%, iar vânzările de produse nealimentare cu 3,3%.

Ca serie ajustată, afacerile au fost mai mari tot cu 11,1%, însă creşterile pe ramuri au fost evidenţiate distinct. Astfel, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au sporit cu 25,1%, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 11,3%, iar vânzările de produse nealimentare cu 3,9%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
AFACERI,
COMERŢ CU AMĂNUNTUL,
/actualitate/afacerile-din-comertul-cu-amanuntul-au-crescut-cu-7-4-la-10-luni-sustinute-de-industria-alimentara-14907402
14907402
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.