Vreti un loc de munca? Iata ce e liber

Postat la 24 martie 2010 31 afişări

In continuare, numarul celor care cauta un loc de munca este mai mare decat numarul job-urilor disponibile. Ca tendinta generala, daca vreti sa va angajati, cele mai mari sanse le aveti pe posturi care nu necesita o specializare anume, in timp ce pozitiile de conducere sau pentru specialisti sunt limitate.

In principiu, asta inseamna ca o buna parte dintre candidati vor trebui sa faca un pas inapoi si sa accepte job-uri care sunt sub calificarea pe care o au, in conditiile in care cele mai multe locuri de munca disponibile in acest moment sunt pentru agenti de vanzari, reprezentati pentru departamentele de relatii cu clientii sau in restaurante.

Daca sunteti arhitect, spre exemplu, si firma la care lucrati s-a inchis, trebuie sa stiti ca bursa locurilor de munca nu este foarte ofertanta - in medie, nu sunt mai mult de 1.000 de posturi libere in toata tara. Nici contabili nu sunt mai norocosi, chiar daca in ultima vreme au fost destule firme care s-au inchis si care, implicit, care au avut nevoie de servicii de contabilitate.

O alta informatie importanta tine de felul in care veti fi platit. Pentru multe dintre job-urile de reprezentant de vanzari nu exista salarii fixe, iar banii pe care ii luati la sfarsitul lunii se calculeaza in functie de rezultatele din luna respectiva.

Nici secretarele nu mai sunt ce-au fost odata. Daca acum doi sau trei ani erau foarte multe anunturi pentru secretare, acum se pare ca unii manageri prefera sa ramana fara ajutor decat sa suporte costuri suplimentare.

Pentru studenti sau tinerii absolventi de facultate, dar fara experienta de munca, cele mai potrivite par a fi companiile de call-centre. Desi sunt destule companii care fac angajari pe acest palier, salariile nu depasesc 300 sau 400 de euro, in functie de activitatea specifica sau de cat de greu sa gasesc candidati potriviti. Spre exemplu, agentii de call-centre vorbitori de alte limbi straine decat engleza si franceza sunt mai bine platiti. Este, totusi, cea mai buna varianta pentru cei fara experienta. Altfel, numarul anunturilor adresate lor nu este foarte mare.

Interesant este ca nici categoria profesionala opusa - a celor cu experienta mare si studii post universitare - nu are o gama foarte larga de oferte, ceea ce inseamna ca in acest moment cei care isi vor gasi cel mai repede de lucru sunt tinerii cu o experienta pe piata muncii nu mai mare de cinci ani si care sunt dispusi sa se reprofileze.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
angajari,
oferte
/actualitate/afaceri/vreti-un-loc-de-munca-iata-ce-e-liber-5774201
5774201
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.