Romania, in topul debitorilor FMI

Postat la 25 martie 2010 9 afişări

Romania era la sfarsitul lunii ianuarie al treilea mare beneficiar de credite stand-by din partea FMI, ca valoare a fondurilor alocate, dupa Ungaria si Ucraina, reiese din ultimul raport financiar al Fondului, publicat in aceasta saptamana.

Valoarea totala a datoriei Romaniei catre FMI, la 31 ianuarie 2010, era de 6,08 miliarde DST (6,91 miliarde de euro), reprezentand 16,3% din sumele datorate de statele membre catre contul general de rezerve al Fondului (este vorba de principala resursa disponibila pentru imprumuturile acordate de institutie, finantata din contributiile membrilor).

Primii trei beneficiari de credit din partea FMI - Ungaria, Ucraina si Romania - concentrau, la 31 ianuarie, 55,6% din valoarea totala a sumelor datorate de statele membre, respectiv 20,72 miliarde DST. Ungaria datora la 31 ianuarie 7,63 miliarde DST (circa 8,7 miliarde de euro), dintr-un credit total de 10,53 miliarde DST, care expira in noiembrie 2010, iar Ucraina - 7 miliarde DST (aproape 8 miliarde de euro), dintr-un credit total de 11 miliarde DST, care expira in noiembrie 2010.

Valoarea creditului stand-by, acordat Romaniei pe doi ani (mai 2009 - mai 2011) este de 11,44 miliarde DST (circa 12,9 miliarde de euro la cursul de atunci), din care Romania mai are la dispozitie, pana la expirarea liniei de credit, 5,35 miliarde DST (6,08 miliarde de euro).

Conform datelor BNR, Romania are o cota de participare la FMI de 1,03 miliarde DST, insemnand 0,47% din cota totala a statelor membre, respectiv 10.552 de voturi, respectiv 0,48% din total.

n conditii normale, FMI poate acorda unui stat membru o finantare reprezentand pana la de sase ori cota de participare a acestuia, insa in conditii exceptionale, cum sunt cele create de criza, regula nu mai functioneaza. n cazul Ungariei, de pilda, creditul acordat reprezinta de zece ori cota de contributie a tarii la contul general de rezerve, iar in cazul Romaniei de 11 ori cota de contributie. Pentru Islanda, FMI a imprumutat de 12 ori valoarea cotei.

Separat de creditele stand-by, pentru care eliberarea fiecarei transe este conditionata de indeplinirea unor criterii cantitative si calitative de performanta economica si fiscala, FMI a oferit anul trecut, in premiera, o facilitate de credit separata ("flexible credit line"), destinata statelor considerate a avea o situatie buna a finantelor publice, dar care s-au confruntat cu necesitati de lichiditate pe termen scurt, in contextul crizei financiare globale. Beneficiarii acestei facilitati de credit sunt Columbia (31,52 miliarde DST), Polonia (13,7 miliarde) si Mexic (6,96 miliarde).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/romania-in-topul-debitorilor-fmi-5777223
5777223
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.