Pariu pe medicii ardeleni

Autor: Georgiana Călin Postat la 04 octombrie 2017 453 afişări  

Clujul, un pol de investiţii din ce în ce mai atractiv, va găzdui începând de anul viitor cel mai mare spital privat cu servicii integrate din regiune. Unitatea, a cărei valoare se ridică la circa 15 milioane de euro, reprezintă cea mai mare investiţie a reţelei Regina Maria din afara Bucureştiului, fiind un proiect comun de dezvoltare realizat în parteneriat cu omul de afaceri Horia Ciorcilă, acţionar la Banca Transilvania. Fady Chreih, CEO-ul Regina Maria, explică ce înseamnă această investiţie pentru Cluj şi pentru afacerile reţelei de sănătate.

Pariu pe medicii ardeleni
Pariu pe medicii ardeleni deschide galeria

Reţeaua de sănătate Regina Maria este prezentă în Cluj din ianuarie 2008, astfel că, odată cu inaugurarea spitalului, care ar urma să aibă loc în primul trimestru din 2018, reţeaua de sănătate va sărbători şi 10 ani de prezenţă pe piaţa locală. ”Pentru noi, Clujul devine al doilea oraş ca importanţă strategică, după Bucureşti“, spune Fady Chreih.

Unitatea reprezintă cea mai mare investiţie a reţelei Regina Maria din afara Bucureştiului, fiind un proiect comun de dezvoltare, realizat în parteneriat cu omul de afaceri Horia Ciorcilă. Acesta construieşte spitalul, iar Regina Maria va închiria clădirea, pentru a o folosi ca spaţiu medical. ”Toate proiectele noastre sunt închiriate. întotdeauna am căutat parteneri strategici, care să ne fie alături în proiecte ample. Noi nu deţinem nicio clinică, suntem un foarte bun chiriaş“, adaugă Chreih. Spitalul, care se va întinde pe şapte niveluri, va avea o suprafaţă de 7.000 de mp şi va dispune, printre altele, de maternitate, cameră de gardă 24/7 pentru adulţi şi copii, ambulatoriu multidisciplinar şi de o serie de specialităţi medicale şi chirurgicale pentru adulţi şi copii.

În prezent, Regina Maria are la Cluj două policlinici, două laboratoare, un punct de recoltare, un centru de medicina muncii şi un centru de expertiză în diabet, nutriţie şi boli metabolice. La nivel local, furnizorul medical are peste 300 de angajaţi, dintre care peste 150 sunt medici, ce acoperă 32 de specialităţi medicale. în 2016, 150.000 de pacienţi au trecut pragul policlinicilor din oraş şi tot anul trecut, medicii de la Regina Maria Cluj au acordat peste 210.000 consultaţii şi au efectuat peste 420.000 de analize. ”Cifrele demonstrează că nu intrăm ca nou-veniţi în Cluj, fiindcă suntem deja de nouă ani aici. Expertiza medicală e în Cluj. Ceea ce aducem noi, din Bucureşti, sunt acreditările internaţionale şi standardul internaţional al spitalului, de la fluxuri medicale la modul de îngrijire a pacientului, modul în care definim bucătăria internă“, declară Chreih despre decizia de a construi spitalul.

Reţeaua de sănătate are în plan, odată cu deschiderea noii unităţi, dublarea numărului de angajaţi din Cluj. ”Avem primii trei angajaţi, dar foarte importanţi. Atunci când începi construcţia unei echipe, începi cu cei care vor gestiona echipele. Ne aşteptăm ca angajaţii să fie din Cluj sau importaţi de clujeni - din Baia Mare, Satu Mare etc., cei care au făcut facultatea şi au rămas aici. în principiu, vom recruta, desigur, din spitalele de stat. Am început discuţiile şi avem deja primii 10 chirurgi confirmaţi“, povesteşte CEO-ul reţelei. Cât despre proporţia noii echipe, precizează că vor fi atât angajaţi exclusiv ai Regina Maria, cât şi colaboratori. Ca proporţie, 60% dintre medici vor fi angajaţi full-time şi 40% colaboratori, iar în ceea ce ţine de personalul sanitar mediu, proporţia va fi de 90% angajaţi exclusivi şi 10% colaboratori.

Un alt motiv pentru care compania a investit în Cluj este numărul mare de abonamente, circa 30.000 de oameni, fără a pune la socoteală şi conturile multinaţionalelor, care sunt gestionate de la Bucureşti. Per total, CEO-ul estimează un număr de peste 40.000 de abonamente la Regina Maria doar în Cluj, fără judeţele limitrofe. ”Sunt foarte încântat că abonamentele sunt deductibile fiscal, la fel ca asigurările. Am fost un propovăduitor al acestui lucru. Consider că era o decizie necesară într-un sistem medical ce are atâta nevoie de finanţare medicală, cu o piaţă de peste 1 milion de abonamente medicale“, adaugă Fady Chreih.

Conform spuselor sale, atât abonamentele medicale, cât şi asigurările de sănătate trebuie să crească foarte mult, ele fiind complementare. în contextul în care sănătatea este din ce în ce mai scumpă, orice sursă de finanţare la bugetul sănătăţii este binevenită, adaugă acesta. ”Se creează o egalitate ce trebuia implementată de mult. Din acest moment, cred că se va aşeza relaţia sistemului de finanţare pe valori mult mai corecte, în care asigurările de sănătate vor face cu adevărat asigurarea problemelor şi a riscurilor medicale, iar aboanamentele vor face ceea ce trebuie să facă: prevenţie medicală“, declară CEO-ul Regina Maria, care oferă şi o statistică internă pe acest subiect.

Un abonat merge anual la medic, pentru prevenţie, de 2,5 ori mai mult pe an decât un om fără abonament, ceea ce înseamnă că abonamentul este util în prevenţie. ”în România, piramida e inversă de cum ar trebui să fie. Se cheltuie enorm de mulţi bani în spitale, oamenii vin când e prea târziu şi foarte puţini bani se cheltuiesc pentru prevenţie. Piramida trebuie, aşadar, inversată. Cum se face asta? Abonamentul e una dintre soluţii şi mă bucur că avem această recunoaştere guvernamentală din septembrie“, explică Chreih.

În pregătirea deschiderii primului spital din Cluj, Regina Maria a cooptat serviciul privat de medicină de urgenţă Prompt URG, care asigură transport medical asistat, ambulanţă privată, consultaţii şi îngrijiri la domiciliu. Prompt URG dispune de o flotă de 12 ambulanţe şi de o echipă formată din şase medici, şase asistenţi medicali şi 21 de ambulanţieri. Compania a achiziţionat recent şi Laboratorul Santomar OncoDiagnostic, liderul pieţei locale pe zona de anatomie patologică şi citologie. Santomar OncoDiagnostic are o experienţă de aproape 10 ani în Cluj-Napoca şi reuneşte 18 medici specialişti.

În prezent, Regina Maria Cluj reprezintă circa 12% din totalul cifrei de afaceri a reţelei, acesta fiind unul dintre motivele pentru care compania a investit local. ”Nu am fi luat decizia dacă nu eram deloc aici. E foarte greu să capacitezi un spital de 7.000 mp din punct de vedere financiar şi mai ales din punct de vedere medical. Aici este un centru universitar medical extrem de puternic, unde există competenţă, sunt medici extraordinari, asistente etc. Câteodată trebuie doar să le dai aripi şi infrastructura medicală în care să-şi dezvolte cariera profesională ca în străinătate“, spune Chreih. De aceea, strategia companiei se concentrează pe zonele în care există deja unităţi ale Regina Maria, unde vor să îşi consilideze poziţia, iar oraşele noi sunt scoase din schemă, momentan. ”Sunt mai sceptic decât colegii din management. Eu cred că vom fi mai puţin prezenţi în noi oraşe, ei sunt mai optimişti decât mine. Ceea ce înseamnă că trebuie să mă convingă să fim în noi oraşe“, precizează acesta. Conform spuselor sale, anul acesta este unul foarte bun pentru compania pe care o conduce şi estimează o cifră de afaceri de circa 120 de milioane de euro, faţă de 91 de milioane de euro în 2016.

Regina Maria se plasează pe locul al doilea în topul jucătorilor din piaţa de servicii medicale private, după MedLife, care a înregistrat venituri de 450 de milioane de lei anul trecut. Acţiunile MedLife au intrat la tranzacţionare pe piaţa de capital de la Bucureşti în decembrie 2016, la un preţ de 26 lei per unitate. ”Mi se pare foarte bine ce au făcut, mă bucur pentru ei că le merge bine. Mă bucur când competitorilor le merge bine pentru că e vorba de un sistem, de o piaţă şi de o reţea“, spune Chreih despre decizia competitorului de a se lista la bursă.

Întrebat dacă aceasta ar fi o opţiune şi pentru Regina Maria, CEO-ul răspunde afirmativ. ”Da, listarea poate să fie o opţiune şi pentru noi. Un fond de investiţii are trei opţiuni în momentul în care vinde şi iese din companie. Ori vinde unui alt fond de investiţii, cum s-a întâmplat în 2015, ori vinde unui investitor strategic, unui furnizor de servicii medicale din străinătate care vrea să intre în România, sau al treilea exemplu, listarea la bursă“, conchide Chreih. Topul jucătorilor de pe piaţa de servicii medicale private este completat de Medicover, pe locul al treilea, care a înregistrat afaceri de 257 de milioane de lei anul trecut. în piaţă mai activează şi jucători precum Sanador, Gral sau Affidea.
 

fii la curent cu cele mai noi analize de business

Urmareste BM pe Facebook

Fascinaţia board games în era tehnologiei Fascinaţia board games în era tehnologiei

Strategia e simplă: am nevoie de cărămidă pentru a-mi completa setul de cărţi. Construiesc un drum, leg oraşele între ele şi ajung la cele zece puncte de care am nevoie pentru a câştiga meciul. Ar trebui să fie uşor, pentru că am nevoie de şase sau opt, cele mai întâlnite combinaţii. Arunc zarurile: 4 şi 5. Se încheie jocul, dar nu în favoarea mea. Adversarul a primit piatră şi a transformat ultima aşezare în oraş. Aceasta este o scenă des întâlnită în jocul Catan, un simbol al jocurilor de societate ce devin din ce în ce mai populare într-un peisaj al entertainmentului dominat de ecrane.

vezi continuarea
ZF.ro
MASACRU pe şosele: Zeci de MORŢI în urma unui GRAV accident rutier MASACRU pe şosele: Zeci de MORŢI în urma unui GRAV accident rutier
ONE.ro
Amuzant! Cum a reacţionat Regina când Prinţul Charles i-a spus "mami" în public Amuzant! Cum a reacţionat Regina când Prinţul Charles i-a spus "mami" în public
Meghan Markle, apariţie uluitoare la aniversarea Reginei Elisabeta a II-a
"Bătrânelul" la care visează toate femeile din lume! Îl recunoşti?
Descopera.ro
Intrăm într-o nouă ERĂ a computerelor. O invenţie GIGANT a unui grup de cercetători REVOLUŢIONEAZĂ tehnologia Intrăm într-o nouă ERĂ a computerelor. O invenţie GIGANT a unui grup de cercetători REVOLUŢIONEAZĂ tehnologia
O CIVILIZAŢIE industrială AVANSATĂ a existat înaintea omenirii! Descoperire uriaşă a doi mari astrofizicieni, unul fiind director NASA: ''Pentru unii poate părea absurd'' - VIDEO
Reuşită URIAŞĂ! Un tânăr a REZOLVAT o problemă veche de 60 de ani
Go4it.ro
Adevărul din spatele jocului SOLITAIRE. Iată de ce a fost instalat pe toate calculatoarele cu Windows Adevărul din spatele jocului SOLITAIRE. Iată de ce a fost instalat pe toate calculatoarele cu Windows
Căştile „care-ţi vorbesc” sunt disponibile în România. Dacă lucrezi în call center sau eşti manager ai nevoie de aşa ceva
Un bărbat a prins hoţul care i-a furat aerul condiţionat cu ajutorul unui tracker GPS
Csid.ro
7 soluţii pentru a combate respiraţia cu miros neplăcut 7 soluţii pentru a combate respiraţia cu miros neplăcut
Cancerul la sân: cum poate fi diagnosticat şi tratat
Îngraşă brânza? Explicaţiile nutriţionistului Mihaela Bilic

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.