Pariu pe medicii ardeleni

Autor: Georgiana Călin Postat la 04 octombrie 2017 415 afişări  

Clujul, un pol de investiţii din ce în ce mai atractiv, va găzdui începând de anul viitor cel mai mare spital privat cu servicii integrate din regiune. Unitatea, a cărei valoare se ridică la circa 15 milioane de euro, reprezintă cea mai mare investiţie a reţelei Regina Maria din afara Bucureştiului, fiind un proiect comun de dezvoltare realizat în parteneriat cu omul de afaceri Horia Ciorcilă, acţionar la Banca Transilvania. Fady Chreih, CEO-ul Regina Maria, explică ce înseamnă această investiţie pentru Cluj şi pentru afacerile reţelei de sănătate.

Pariu pe medicii ardeleni
Pariu pe medicii ardeleni deschide galeria

Reţeaua de sănătate Regina Maria este prezentă în Cluj din ianuarie 2008, astfel că, odată cu inaugurarea spitalului, care ar urma să aibă loc în primul trimestru din 2018, reţeaua de sănătate va sărbători şi 10 ani de prezenţă pe piaţa locală. ”Pentru noi, Clujul devine al doilea oraş ca importanţă strategică, după Bucureşti“, spune Fady Chreih.

Unitatea reprezintă cea mai mare investiţie a reţelei Regina Maria din afara Bucureştiului, fiind un proiect comun de dezvoltare, realizat în parteneriat cu omul de afaceri Horia Ciorcilă. Acesta construieşte spitalul, iar Regina Maria va închiria clădirea, pentru a o folosi ca spaţiu medical. ”Toate proiectele noastre sunt închiriate. întotdeauna am căutat parteneri strategici, care să ne fie alături în proiecte ample. Noi nu deţinem nicio clinică, suntem un foarte bun chiriaş“, adaugă Chreih. Spitalul, care se va întinde pe şapte niveluri, va avea o suprafaţă de 7.000 de mp şi va dispune, printre altele, de maternitate, cameră de gardă 24/7 pentru adulţi şi copii, ambulatoriu multidisciplinar şi de o serie de specialităţi medicale şi chirurgicale pentru adulţi şi copii.

În prezent, Regina Maria are la Cluj două policlinici, două laboratoare, un punct de recoltare, un centru de medicina muncii şi un centru de expertiză în diabet, nutriţie şi boli metabolice. La nivel local, furnizorul medical are peste 300 de angajaţi, dintre care peste 150 sunt medici, ce acoperă 32 de specialităţi medicale. în 2016, 150.000 de pacienţi au trecut pragul policlinicilor din oraş şi tot anul trecut, medicii de la Regina Maria Cluj au acordat peste 210.000 consultaţii şi au efectuat peste 420.000 de analize. ”Cifrele demonstrează că nu intrăm ca nou-veniţi în Cluj, fiindcă suntem deja de nouă ani aici. Expertiza medicală e în Cluj. Ceea ce aducem noi, din Bucureşti, sunt acreditările internaţionale şi standardul internaţional al spitalului, de la fluxuri medicale la modul de îngrijire a pacientului, modul în care definim bucătăria internă“, declară Chreih despre decizia de a construi spitalul.

Reţeaua de sănătate are în plan, odată cu deschiderea noii unităţi, dublarea numărului de angajaţi din Cluj. ”Avem primii trei angajaţi, dar foarte importanţi. Atunci când începi construcţia unei echipe, începi cu cei care vor gestiona echipele. Ne aşteptăm ca angajaţii să fie din Cluj sau importaţi de clujeni - din Baia Mare, Satu Mare etc., cei care au făcut facultatea şi au rămas aici. în principiu, vom recruta, desigur, din spitalele de stat. Am început discuţiile şi avem deja primii 10 chirurgi confirmaţi“, povesteşte CEO-ul reţelei. Cât despre proporţia noii echipe, precizează că vor fi atât angajaţi exclusiv ai Regina Maria, cât şi colaboratori. Ca proporţie, 60% dintre medici vor fi angajaţi full-time şi 40% colaboratori, iar în ceea ce ţine de personalul sanitar mediu, proporţia va fi de 90% angajaţi exclusivi şi 10% colaboratori.

Un alt motiv pentru care compania a investit în Cluj este numărul mare de abonamente, circa 30.000 de oameni, fără a pune la socoteală şi conturile multinaţionalelor, care sunt gestionate de la Bucureşti. Per total, CEO-ul estimează un număr de peste 40.000 de abonamente la Regina Maria doar în Cluj, fără judeţele limitrofe. ”Sunt foarte încântat că abonamentele sunt deductibile fiscal, la fel ca asigurările. Am fost un propovăduitor al acestui lucru. Consider că era o decizie necesară într-un sistem medical ce are atâta nevoie de finanţare medicală, cu o piaţă de peste 1 milion de abonamente medicale“, adaugă Fady Chreih.

Conform spuselor sale, atât abonamentele medicale, cât şi asigurările de sănătate trebuie să crească foarte mult, ele fiind complementare. în contextul în care sănătatea este din ce în ce mai scumpă, orice sursă de finanţare la bugetul sănătăţii este binevenită, adaugă acesta. ”Se creează o egalitate ce trebuia implementată de mult. Din acest moment, cred că se va aşeza relaţia sistemului de finanţare pe valori mult mai corecte, în care asigurările de sănătate vor face cu adevărat asigurarea problemelor şi a riscurilor medicale, iar aboanamentele vor face ceea ce trebuie să facă: prevenţie medicală“, declară CEO-ul Regina Maria, care oferă şi o statistică internă pe acest subiect.

Un abonat merge anual la medic, pentru prevenţie, de 2,5 ori mai mult pe an decât un om fără abonament, ceea ce înseamnă că abonamentul este util în prevenţie. ”în România, piramida e inversă de cum ar trebui să fie. Se cheltuie enorm de mulţi bani în spitale, oamenii vin când e prea târziu şi foarte puţini bani se cheltuiesc pentru prevenţie. Piramida trebuie, aşadar, inversată. Cum se face asta? Abonamentul e una dintre soluţii şi mă bucur că avem această recunoaştere guvernamentală din septembrie“, explică Chreih.

În pregătirea deschiderii primului spital din Cluj, Regina Maria a cooptat serviciul privat de medicină de urgenţă Prompt URG, care asigură transport medical asistat, ambulanţă privată, consultaţii şi îngrijiri la domiciliu. Prompt URG dispune de o flotă de 12 ambulanţe şi de o echipă formată din şase medici, şase asistenţi medicali şi 21 de ambulanţieri. Compania a achiziţionat recent şi Laboratorul Santomar OncoDiagnostic, liderul pieţei locale pe zona de anatomie patologică şi citologie. Santomar OncoDiagnostic are o experienţă de aproape 10 ani în Cluj-Napoca şi reuneşte 18 medici specialişti.

În prezent, Regina Maria Cluj reprezintă circa 12% din totalul cifrei de afaceri a reţelei, acesta fiind unul dintre motivele pentru care compania a investit local. ”Nu am fi luat decizia dacă nu eram deloc aici. E foarte greu să capacitezi un spital de 7.000 mp din punct de vedere financiar şi mai ales din punct de vedere medical. Aici este un centru universitar medical extrem de puternic, unde există competenţă, sunt medici extraordinari, asistente etc. Câteodată trebuie doar să le dai aripi şi infrastructura medicală în care să-şi dezvolte cariera profesională ca în străinătate“, spune Chreih. De aceea, strategia companiei se concentrează pe zonele în care există deja unităţi ale Regina Maria, unde vor să îşi consilideze poziţia, iar oraşele noi sunt scoase din schemă, momentan. ”Sunt mai sceptic decât colegii din management. Eu cred că vom fi mai puţin prezenţi în noi oraşe, ei sunt mai optimişti decât mine. Ceea ce înseamnă că trebuie să mă convingă să fim în noi oraşe“, precizează acesta. Conform spuselor sale, anul acesta este unul foarte bun pentru compania pe care o conduce şi estimează o cifră de afaceri de circa 120 de milioane de euro, faţă de 91 de milioane de euro în 2016.

Regina Maria se plasează pe locul al doilea în topul jucătorilor din piaţa de servicii medicale private, după MedLife, care a înregistrat venituri de 450 de milioane de lei anul trecut. Acţiunile MedLife au intrat la tranzacţionare pe piaţa de capital de la Bucureşti în decembrie 2016, la un preţ de 26 lei per unitate. ”Mi se pare foarte bine ce au făcut, mă bucur pentru ei că le merge bine. Mă bucur când competitorilor le merge bine pentru că e vorba de un sistem, de o piaţă şi de o reţea“, spune Chreih despre decizia competitorului de a se lista la bursă.

Întrebat dacă aceasta ar fi o opţiune şi pentru Regina Maria, CEO-ul răspunde afirmativ. ”Da, listarea poate să fie o opţiune şi pentru noi. Un fond de investiţii are trei opţiuni în momentul în care vinde şi iese din companie. Ori vinde unui alt fond de investiţii, cum s-a întâmplat în 2015, ori vinde unui investitor strategic, unui furnizor de servicii medicale din străinătate care vrea să intre în România, sau al treilea exemplu, listarea la bursă“, conchide Chreih. Topul jucătorilor de pe piaţa de servicii medicale private este completat de Medicover, pe locul al treilea, care a înregistrat afaceri de 257 de milioane de lei anul trecut. în piaţă mai activează şi jucători precum Sanador, Gral sau Affidea.
 

fii la curent cu cele mai noi analize de business

Urmareste BM pe Facebook

Bani pentru leacurile viitorului Bani pentru leacurile viitorului

Eforturile de cercetare şi dezvoltare (R&D) din industria farmaceutică sunt realizate într-un context de risc: doar 2 din 3 medicamente noi lansate pe piaţă au potenţialul de a returna investiţia iniţială. Janssen, divizia farmaceutică a Johnson & Johnson, este compania cu cel mai mare buget de investiţii R&D la nivel global, iar anul trecut a investit în România peste 1 milion de euro în acest domeniu.

vezi continuarea
ZF.ro
Bomba a EXPLODAT în această dimineaţă. ADEVĂRUL care cutremură România. Ce s-a putut afla despre Bucureşti şi Ardeal este şocant Bomba a EXPLODAT în această dimineaţă. ADEVĂRUL care cutremură România. Ce s-a putut afla despre Bucureşti şi Ardeal este şocant
ONE.ro
"Refuzăm să creştem nişte nesimţiţi". Mila Kunis dezvăluie de ce nu le cumpără copiilor cadouri de Crăciun "Refuzăm să creştem nişte nesimţiţi". Mila Kunis dezvăluie de ce nu le cumpără copiilor cadouri de Crăciun
Angelina Jolie, despre Shiloh: ”Dacă ea vrea să fie băiat şi natura a hotărât greşit în locul ei, o să fiu alături de copilul meu”
Cum arăta garsoniera în care Dani Oţil a stat cu Mihaela Rădulescu. Are doar 36 de metri pătraţi
Descopera.ro
Cele trei LITERE din limba română pe care le folosim cel mai puţin. Au apărut în ALFABET abia în 1982 Cele trei LITERE din limba română pe care le folosim cel mai puţin. Au apărut în ALFABET abia în 1982
MISTERUL celebrului ''Călcâi de la Aiud'' descoperit în România, ELUCIDAT după 40 de ani. Legătura cu EXTRATEREŞTRII
După ce a ARESTAT un grup de infractori, un criminalist a făcut poate cea mai ŞOCANTĂ descoperire: ''În viaţa mea nu am văzut atâta CRUZIME din partea Bisericii''. Adevărul a început abia acum să iasă la iveală
Go4it.ro
Cât de rezistent este Pixel 2, noul smartphone folosit de Google pentru a demonstra cele mai noi tehnologii Android Cât de rezistent este Pixel 2, noul smartphone folosit de Google pentru a demonstra cele mai noi tehnologii Android
Poţi spune ce număr are locul pe care este parcată această maşină în 20 de secunde? TESTUL de inteligenţă care a pus internetul pe jar şi este rezolvat de foarte puţini oameni [VIDEO]
Aceasta este una dintre cele mai celebre fotografii făcute vreodată. Ochii verzi ai fetei au captivat lumea. Multă vreme femeia a fost considerată moartă. Iată cum arată în 2017 Fata Afgană
Csid.ro
Cum recunoşti hărţuirea sexuală la birou, un adevăr detestabil Cum recunoşti hărţuirea sexuală la birou, un adevăr detestabil
Flirtul şi replicile cu conotaţie sexuală, cât de rău pot face unei relaţii?
Iata ce femei ii enerveaza pe barbati, in pat!

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.