Fabrica de fotbalişti a Europei. Trei cluburi din această ţară au câştigat un miliard de dolari din vânzarea jucătorilor săi

Autor: Florin Casota Postat la 30 iunie 2017 2401 afişări

Terenurile echipelor de fotbal Benfica sau ale Sporting Lisabona reprezintă adevărate fabrici de fotbalişti de unde ies unii dintre cei mai influenţi jucători din fotbalul european. Piaţa jucătorilor de fotbal este estimată la 5 miliarde de dolari, informează Bloomberg.

Imediat cum începe perioada de transferuri, cluburile engleze din Premier League, cea mai bogatp ligă din Europa, caută să achiziţioneze fotbalişti portughezi. Patru jucători au schimbat cluburile, cu o valoare de transferuri de 160 milioane de euro (178 mil. dolari), printre care şi transferul lui Ederson de la Benfinca la Manchester City. Ederson, în vârstă de 23 de ani, a devenit cel mai scump portar din Premier League.

Echipele portugheze produc sportivi de mare clasă ce sunt vânduţi foarte scump, pentru un profit mare, către cluburile bogate din Europa. Acest transferuri fac posibil ca echipele de fotbal să continue tradiţia de jucători buni.

Benfica cu Sporting Lisabona si cu FC Porto au vândut jucători de aproape 1 miliard de dolari în ultimii 6 ani.

De asemenea, Portugalia este responsabilă pentru cel mai bun jucător din lume, Cristiano Ronaldo, pentru unul dintre cei mai apreciaţi antrenori din lume, Jose Murinho, dar şi pentru unul dintre cei mai cunoscuţi impresari, Jorge Mendes, care a realizat transferuri de milioane de euro.

Cluburile recrutează din academii, şcoli sau prin intermediul scouterilor care găsesc puşti talentaţi ce joacă în curţie şcolilor. Este o loterie, foarte mulţi dintre tinerele talente nu reuşesc să ajungă pe marea scenă a fotbalului, dar atunci reuşesc, jucătorii de fotbal se transformă dintr-o investiţie de zeci de mii de euro în milioane de euro pentru clubul de fotbal.

Academia lui Sporting Lisabona a produs 54 dintre jucători ce activează la cel mai înalt nivel, iar în echipa Portugaliei din 2016, care a câştigat Europeanul, 10 din cei 24 de jucători au trecut prin academia Sporting, inclusiv Ronaldo.

Între 2010 şi 2016, Benfica şi Porto se află în top 5 al echipelor care au cei mai mulţi bani din vânzarea de jucători. Liverpool este echipa care a câştigat cei mai mulţi bani din jucători, nu mai puţin de 442 milioane de dolari, urmată de Valencia şi Juventus cu 432 milioane de dolari, respectiv 415 milioane de dolari. Benfica a câştigat în 6 ani 414 milioane de dolari, iar Porto 382 milioane de dolari.

Totuşi cluburile nu încasează aceste sume. Benfica a obţinut doar jumătate din suma de transfer al lui Ederson, restul s-a împărţin între fostul club al jucătorului şi impresarul acestuia. De fapt, Benfica a plătit 30 de milioane de euro în 2016 doar impresarilor.

Sporting cheltuieşte 9 milioane de euro pe an doar pentru academia de fotbal.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.