DTZ: Piata imobiliara nu-si va reveni pe termen scurt

Postat la 13 iulie 2009 25 afişări

Studiul de referinta realizat de catre compania de consultanta imobiliara DTZ, Money into Property Europe, estimeaza ca desi nu se intrevede o ameliorare pe termen scurt, valorile pozitive se vor intoarce gradual pe pietele imobiliare europene in urmatoarele 12 luni, Paris si Madrid atingand valori corecte de tranzactionare pana la sfarsitul lui 2009

“2009 se prezinta in continuare ca un an dificil pentru piata investitorilor si aceea a chiriasilor. Desi vom asista la o intoarcere a valorilor pozitive pe pietele Europei Continentale, finantarea ramane o problema si ar putea functiona ca o bariera in calea revitalizarii activitatii pe segmentul proprietatilor comerciale, atat pe pietele europene, cat si in lume”, a declarat Magali Marton, director de cercetare pentru Europa Continentala si Orientul Mijlociu in cadrul DTZ.

 

Studiul DTZ arata ca volumul total al tranzactiilor inregistrate in Europa s-a redus cu mai mult de 50%, de la 229 miliarde de euro in 2007, la 110 miliarde de euro in 2008. Conditiile dificile de finantare, combinate o stare de expectativa din partea cumparatorilor si a vanzatorilor au adus volumul investitiilor la 10 miliarde de euro in Q1 2009, cel mai jos de cand DTZ urmareste acest indicator.

 

La nivel de tara, declinul investitiilor straine in ponderea totala a investitiilor a fost mai pronuntat in Germania si Franta, unde in 2008 investitorii straini au reprezentat mai putin de 50% din volumul total. Investitiile straine si-au marit ponderea in Spania si Italia si au continuat sa reprezinte 90% din activitatea de tip investitional in Europa Centrala si de Est.

 

Rezultatele sondajului recent al DTZ “Finantatori si Investitori” nu prezinta perspective optimiste. 60% dintre institutiile finantatoare cuprinse in studiu nu se asteapta la o revenire substantiala pe piata imprumuturilor decat dupa 2010.

 

Chiriile continua sa scada

 

Index-ul DTZ cu privire la chiriile spatiilor prime pe pietele europene anticipeaza o continua scadere a chiriilor pe parcursul 2009 si 2010, inainte sa revina pe crestere in 2011-2012. “Nu ne asteptam la o revenire a chiriilor la nivelul din 2007-2008 de-a lungul perioadei previzionate” a mai declarat Magali Marton.

 

Trendul descendent al chiriilor va fi completat de prelungirea declinului pe pietele de capital in 2009 si 2010. Efectul combinat al acestora se va transpune intr-un randament de -21% in 2009 si un randament pozitiv mic (de o singura cifra) in 2010, inainte de a reveni la valori pozitive de doua cifre in 2011.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
DTZ,
studiu,
investitii,
scadere,
chirii
/actualitate/afaceri/dtz-piata-imobiliara-nu-si-va-reveni-pe-termen-scurt-4636568
4636568
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.