Cum arata o cladire inteligenta?

Postat la 23 februarie 2010 49 afişări

Raspunsul l-a dat saptamana aceasta IBM, in cadrul evenimentului Pulse 2010 desfasurat in Las Vegas: la prima vedere, este o cladire ca oricare alta, insa poate calcula daca are pierderi de energie electrica, optimiza consumul de apa, prezice anumite incidente, pe baza unor date din sistem, si poate actiona inainte sa apara problema.

Intreg conceptul cladirilor inteligente si, a oraselor inteligente, un plan mai ambitios al IBM, se bazeaza pe zeci de tipuri de senzori care preiau informatia si o integreaza in sistemul informatic gandit de compania americana. Dintr-un centru de comanda pot fi urmatite toate activitatile din cladire, de la consumul de energie sau de apa, la functionarea echipamentelor de birou, situatia incuietorilor sau a sistemelor de incalzire.

Pentru o companie, un astfel de sistem poate transmite un semnal de alarma daca, spre exemplu, reteaua de electricitate este suprasolicitata in zona in care se afla cladirea de birouri, astfel ca poate trece pe generatoare de rezerva chiar inainte sa aiba loc pana de curent, degrevand astfel reteaua.

"Cladirile inteligente, fie ele de birouri sau de locuinte, reprezinta o industrie in sine, care va ajunge in 2015 la 6 miliarde de dolari, dublu fata de nivelul din acest an", crede Al Zollar (foto), directorul general al Tivoli, divizia de aplicatii software pentru managementul infrastructurii din cadrul IBM.

Producatorul american a integrat deja o asemenea infrastructura informatica in orasul american Chesapeake, prin care este monitorizata intreaga retea de electricitate si de apa a orasului si, conform edililor, pot fi prevazute eventuale probleme, precum caderi de curent, suprasolicitarea retelei de apa.

"Datele obtinute in timp real referitoare la infrastructura, impreuna cu instrumentele de analiza, permit elaborarea unor decizii electronice adecvate si obtinerea unor rezultate", sustine Rich Lechner, vicepresedinte in cadrul diviziei Energy and Environment a IBM.

Compania americana ofera deja in versiunea comerciala un asemenea sistem informatic, realizat in colabrorare cu companii precum Johnson Controls sau Ricoh.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
imobiliare,
cladire inteligenta,
IBM
/actualitate/afaceri/cum-arata-o-cladire-inteligenta-5602977
5602977
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.