A apărut un nou tip de casă, perfectă pentru vremurile în care trăim. Cum arată şi cât costă aceste locuinţe - GALERIE FOTO

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 14 ianuarie 2022 39500 afişări

Locuirea, munca, învăţarea nu mai sunt aşa cum le ştiam, au căpătat fiecare noi valenţe, aşa că lumea se transformă în multe moduri. Casele modulare sunt doar una dintre dovezile acestor transformări, care ne fac mai puţin statornici şi legaţi de un loc anume şi mai mult călători. Citiţi mai jos câteva poveşti ale celor care au făcut din mobilitate o idee de antreprenoriat.

Antoine Dussenne, un antreprenor de origine belgiană stabilit din 1990 în România, şi Szakacs Botond, un tânăr inginer proiectant, s-au cunoscut în urmă cu câţiva ani la Miercurea- Ciuc, iar după numai o săptămână au schiţat împreună primele idei ale proiectului Eco Tiny House, o afacere prin care au ajuns să fabrice căsuţe ecologice, pe care le trimit peste hotare, în Europa.

„Filosofia de a face case mici a apărut în America, apoi a venit în Europa şi, încet-încet, a ajuns în România. Eu voiam să fac o afacere cu căsuţe ecologice, dar aveam nevoie de cineva care să se ocupe de producţie. Locuiam în Piatra-Neamţ, dar am mers în Ardeal pentru că acolo sunt oameni harnici”, spunea Antoine Dussenne la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

Prima căsuţă a fost finalizată într-o lună, iar de acolo numărul comenzilor a început să crească pe măsură ce meşterii finalizau proiecte care au devenit rând pe rând adevărate cărţi de vizită pentru Eco Tiny House.

Szakacs Botond este de meserie inginer proiectant, cu experienţă în domeniu, însă nu a lucrat niciodată în execuţie, iar acest business a fost o provocare pentru el. Prima căsuţă pe roţi a făcut-o pe şasiul unei limuzine vechi, pentru că nu avea bani atunci să cumpere un trailer. Apoi au venit primele comenzi din Belgia şi au început să producă tot mai mult, ajungând la o producţie de patru sau cinci căsuţe pe lună, care în majoritatea cazurilor au mers către clienţi stăini.

Suprafaţele căsuţelor variază între 15-25 de metri pătraţi, pentru că trebuie respectat un anumit număr de kilograme. Căsuţele care sunt folosite pentru a trăi în ele au dormitor, baie, sufragerie, bucătărie, pot avea chiar şi un birou şi două dormitoare în partea superioară.

Inspirată de experienţa din Eco Tiny House, fiica lui Antoine Dussenne a dezvoltat şi ea ulterior, în 2020, în plină pandemie de COVID-19, Modulary Factory. Şi această afacere constă tot în producţia de case modulare din lemn, pe care le lucrează integral în cadrul fabricii din Piatra Neamţ şi pe care apoi le comercializează în ţară. Modulary Factory este numele firmei din Piatra Neamţ, iar brandul sub care sunt promovate casele este Modulary.

Catherine Dussenne, cofondatoarea businessului din Piatra Neamţ, fiica lui Antoine Dussenne, susţine că a face parte dintr-o afacere precum Modulary Factory este o şansă importantă şi o oportunitate de a demonstra ce poate face din ipostaza de antreprenor.

„Căsuţele pot fi lipite una de cealaltă sau puse una deasupra celeilalte. Practic, sunt nişte module, care au în general în jur de 3,2 metri lăţime şi pot ajunge până la 12 metri lungime. Ele sunt standard, dar pot fi adaptate în funcţie de modul în care sunt folosite şi de câte astfel de case sunt cumpărate de către un client”, a spus Catherine Dussenne.

Businessul de case mobile a prins şi în domeniul turismului, un exemplu fiind complexul Moon Resort din Buşteni, care a pornit în 2019, când antreprenorul Cristian Brînză şi-a dorit un business care să-i aducă relaxare, pe lângă domeniul rezidenţial în care activează. Investind iniţial 100.000 de euro din fonduri proprii în două căsuţe pentru turişti, pe care însă le-a refăcut pentru a le aduce la standardele pe care şi le dorea, antreprenorul a mai adăugat noi camere în resortul din Buşteni şi vrea să dezvolte în continuare potenţialul turistic al zonei.

Ca model de inspiraţie, antreprenorul a fost într-un resort în Elveţia, însă nu a putut replica în totalitate conceptul de corturi de acolo din cauza birocraţiei de care s-a lovit în România. Totuşi, acest lucru l-a adus către conceptul de case mobile, care sunt puse pe structuri metalice, pot fi mutate în orice loc şi nu presupun construcţii fixe, care să afecteze mediul. Antreprenorul spune că experienţa din domeniul rezidenţial l-a ajutat să folosească eficient spaţiul de 40 de metri pătraţi din căsuţe pentru a oferi tot ce are un turist nevoie, iar planurile de dezvoltare vizează inclusiv trecerea graniţelor ţării.

Nomad Container este numele unui alt business care a pariat pe casele modulare.

„Povestea Nomad a început la sfârşitul anului 2020, în plină criză. Suntem un start-up în domeniul construcţiilor modulare. Fie că vorbim despre module single de 18 metri pătraţi (modelul Nomad 6) sau de 36 de metri pătraţi (modelul Nomad 12), care sunt produsele noastre standard sau de construcţii modulare, putem realiza orice proiecte unde modulele se aşază ca în piesele de Lego”, explică Vlad Dobrinescu, reprezentant de vânzări al companiei.

Nomad Container are doi fondatori, un arhitect cu background în amenajări de spaţii de birouri şi un specialist în finanţe, responsabil de organizarea şi scalarea businessului. Ideea unei asemenea afaceri le-a venit călătorind şi urmărind trendul în construcţii în Europa şi Statele Unite ale Americii, unde construcţiile modulare şi prefabricate sunt deja o alternativă tot mai folosită, comparativ cu construcţiile clasice de tip „brick and mortar”. Sunt câteva avantaje care fac aceste construcţii inedite să fie atractive, iar printre ele se numără timpul scurt de execuţie, materialele din care sunt realizate – reciclabile aproape 100% –, posibilitatea de a adăuga module în funcţie de nevoile funcţionale ale utilizatorului şi de spaţiu dar, mai presus de toate, posibilitatea de a le reloca având costuri minime.

Modulele Nomad Container sunt construite de la zero într-o fabrică din Bucureşti. Clienţii pot vedea modelele în toate fazele de producţie, iar deocamdată, principalii cumpărători sunt din România. Cei doi fondatori vor însă să atragă parteneri prin care să se poată extinde şi în afara ţării, remarcând că există un interes din ce în ce mai mare pentru astfel de construcţii în ţările nordice, în Olanda sau Marea Britanie.

„În România, piaţa construcţiilor modulare este încă la început, realizăm asta din interacţiunea cu clienţii noştri, cu care trecem prin toate detaliile de proiectare şi execuţie, de la structurile metalice tip container, la izolaţii, coeficient energetic, finisaje. Prima întrebare este «Rezistă?». Structurile metalice sunt folosite în construcţia clădirilor de birouri în Statele Unite ale Americii din anii 1900. Empire State Building a fost construită pe structură metalică în 1930. Iar forma structurilor de tip container le oferă o rezistenţă sporită, mai ales la cutremure”, spun reprezentanţii Nomad Container.

Suprafaţele căsuţelor Eco Tiny House variază între 15-25 de metri pătraţi, pentru că trebuie respectat un anumit număr de kilograme. Căsuţele care sunt folosite pentru a trăi în ele au dormitor, baie, sufragerie, bucătărie, pot avea chiar şi un birou şi două dormitoare în partea superioară.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.