Acord nuclear Ungaria-Rusia, secretizat pentru 30 de ani

Autor: Ioana Bojan Postat la 03 martie 2015 77 afişări

Parlamentarii ungari au votat marţi pentru secretizarea timp de 30 de ani a unor date din acordul încheiat cu Rusia privind modernizarea şi extinderea centralei nucleare Paks.

Parlamentul de la Budapesta a aprobat cu 130 de voturi pentru şi 62 împotrivă moţiunea care prevede clasificarea anumitor date din contractele privind modernizarea centralei nucleare Paks pentru o perioadă de 30 de ani, în loc de 15.

Ungaria va lua un împrumut de zece miliarde de euro de la Rusia pentru modernizarea singurei sale centrale nuclare, operaţiune care va fi efectuată de compania rusă de stat Rosatom.

Clasificarea, criticată aspru de opoziţie, vizează date tehnice şi comerciale din contractele semnate de partenerii ruşi şi ungari, acordurile de implementare şi datele care au stat la baza deciziilor din pregătirea acordului.

Partidul de guvernământ Fidesz a afirmat că modernizarea şi extinderea centralei de la Paks va asigura securitatea energetică, va determina o scădere a preţurilor la electricitate şi va spori competitivitatea Ungariei. Sporirea protecţiei anumitor informaţii legate de acest proiect serveşte interesele Ungariei şi este conformă cu legea privind libertatea de informare, a precizat partidul premierului ungar, Viktor Orban.

Coaliţia Democratică de opoziţie a afirmat că următorul Guvern va trebui să desecretizeze datele. Un lider al formaţiunii, Laszlo Varju, a declarat că este neclar dacă cei 30 de ani încep odată cu demararea proiectului sau după finalizarea contractului, ceea ce în realitate ar putea ajunge la "60 până la 100 de ani".

Partidul Dialog pentru Ungaria (PM) a apreciat că Guvernul "vrea să legalizeze un jaf gigantic şi să amâne posibilitatea de a fi prins", secretizând datele pentru 30 de ani. Copreşedintele formaţiunii Timea Szabo a declarat că premierul şi grupul Fidesz "nu vor putea evita să ajungă la închisoare".

Gabor Fodor, din cadrul Partidului Liberal, a apreciat că secretizarea datelor este inacceptabilă şi a adăugat că proiectul de extindere a centralei este inutil. În opinia sa, prin această decizie Guvernul a arătat că ceva nu este în regulă cu proiectul de investiţii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UNGARIA,
NUCLEAR,
RUSIA
/actualitate/acord-nuclear-ungaria-rusia-secretizat-pentru-30-de-ani-13924837
13924837
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.