A renunţat la visul din copilărie de a deveni preot şi a construit ceva ce o sa rămână în istorie şi care produce şi în ziua de astăzi miliarde de dolari

Autor: Andra Stroe Postat la 23 iulie 2020 6929 afişări

A renunţat la visul din copilărie de a deveni preot şi a construit ceva ce o sa rămână în istorie şi care produce şi în ziua de astăzi miliarde de dolari

Renunţarea la visul din copilărie, de a deveni preot, a fost o decizie profitabilă pentru George Draper Dayton. Businessul pe care l-a înfiinţat în urmă cu peste un secol, cunoscut astăzi drept Target Corporation, a ajuns în prezent al 8-lea retailer din SUA, cu venituri anuale de zeci de miliarde de dolari.  

George Draper Dayton s-a născut pe 6 martie 1857 în Clifton Springs, New York, în familia Carolinei Wesley (Draper) şi a lui David Day Dayton. În 1883 el s-a mutat în Minnesota şi, cu toate că iniţial şi-a dorit să devină preot, în cele din urmă a fost ademenit de lumea businessului. Astfel, după căsătoria cu Emma Chadwick, în 1878, anterprenorul a început să cumpere ipoteci agricole în sud-vestul Minnesotei, mutându-se ulterior în Worthington, unde, pe fondul creşterii economice a ţării, a strâns avere şi a fondat Minnesota Loan and Investment Company.

Religios din fire, Dayton s-a implicat activ în viaţa spirituală şi socială a comunităţii, servind ca funcţionar bisericesc şi administrator în biserica presbiteriană locală şi găzduind evenimente religioase chiar şi acasă.

În iunie 1902 el a cumpărat un teren pe bulevardul Nicollet Avenue din Minneapolis, unde a fondat magazinul Goodfellow Dry Goods, redenumit ulterior Dayton’s Department Store. În anii ’80 compania a început să se extindă la nivel naţional. În paralel, antreprenorul a început să doneze sume importante de bani bisericii şi fundaţiei Dayton.

În 1962 urmaşii săi au pus bazele discounterului Target, deschizând un prim magazin în Roseville, Minnesota. La 7 ani distanţă, în urma fuziunii cu JL Hudson, compania-mamă a fost redenumită Dayton-Hudson Corporation, iar în 2000 a devenit Target Corporation.

Dayton a murit de cancer pe 18 februarie 1938, la vârsta de 80 de ani. El este înmormântat la cimintirul Lakewood Cemetery din Minneapolis. Fii săi, David Draper Dayton (1880–1923) şi George Nelson Dayton (1886–1950), au preluat atât businessul pe care îl înfiinţase, cât şi activitatea socială a antreprenorului.

Anul trecut Target Corporation avea o echipă de 360.000 de angajaţi, 1.868 de magazine şi a înregistrat venituri de peste 75 de miliarde de dolari. În prezent, compania e al 8-lea cel mai mare retailer din Statele Unite şi comercializează în principal produse de îngrijire şi înfrumuseţare, îmbrăcăminte şi accesorii, electronice, alimente, mobilă, articole pentru casă şi grădină, accesorii pentru animale şi jucării. Businessul este listat la bursa americană sub indicele S&P 500.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.