70 de secţii de vot, fără rampă de acces pentru persoane cu handicap. Avocatul poporului s-a sesizat din oficiu

Postat la 24 mai 2019 37 afişări

Avocatul Poporului s-a sesizat, vineri, din oficiu în legătură cu situaţia din judeţul Alba, unde peste 70 de secţii de votare nu au rampă de acces pentru persoanele cu handicap.

70 de secţii de vot, fără rampă de acces pentru persoane cu handicap. Avocatul poporului s-a sesizat din oficiu

„Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 36 şi art. 50 din Constituţia României privind dreptul de vot şi protecţia persoanelor cu handicap. Prin Biroul Teritorial Alba, Avocatul Poporului a luat legătura cu autorităţile locale, în vederea efectuării, de urgenţă, a demersurilor pentru remedierea situaţiei”, relatează reprezentanţii instituţiei, printr-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

Sursa menţionată a precizat că sesizarea a fost făcută în urma relatărilor din presă potrivit cărora aproape 80 din cele 440 de secţii de votare nu au rampe de acces pentru persoane cu handicap, condiţie impusă printr-o hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente (AEP), încă din 2016. Într-un raport al autorităţii, se arată că pentru acestea nu au fost făcute menţiuni că ar fi necesare sau nu, având în vedere locaţia.

În Alba sunt două secţii de vot organizate la etaj: una la Baia de Arieş (secţia 122) şi alta la Săliştea (secţia 370). La cea din Baia de Arieş a fost menţionat că nu existe rampe speciale de acces pentru persoane cu handicap. Secţiile de vot nominalizate, aflate la parter, sunt cele din: Albac (4 secţii), Bucium (2 secţii), Ceru-Băcăinţi, Cetatea de Baltă (4 secţii), Ciugud, Galda de Jos (3 secţii), Gârda de Sus (3 secţii), Hopârta (2 secţii), Horea (4 secţii), Ighiu (5 secţii), Lunca Mureşului, Mihalţ (2 secţii), Mirăslău (3 secţii), Sebeş (2 secţii), Noşlac (2 secţii), Ocoliş (4 secţii), Ohaba (3 secţii), Câmpeni (5 secţii), Cugir (14 secţii), Ocna Mureş (11 secţii), Teiuş (5 secţii), Zlatna (3 secţii), Pianu, Ponor (2 secţii), Râmeţ (4 secţii), Roşia de Secaş (3 secţii), Roşia Montană (5 secţii), Săsciori (3 secţii), Sâncel (2 secţii), Sântimbru, Scărişoara (6 secţii), Şring (2 secţii), Unirea (5 secţii), Vidra (2 secţii), Vinţu de jos – în total 121 secţii de votare care nu au rampe speciale pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor care intenţionează să îşi exercite dreptul de vot.

Cititi mai multe pe www.medaifax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
acces,
avocat,
handicap,
oficiu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.