5 PARIURI. Ce va fi în 2021: Piaţa imobiliară

Autor: Bogdan Alecu Postat la 04 ianuarie 2021 932 afişări

Segmentul office alături de cel de retail au fost cele mai lovite în 2020 pe fondul stării de urgenţă din primăvară, alături de măsurile de distanţare implementate.

5 PARIURI. Ce va fi în 2021: Piaţa imobiliară

Segmentul office alături de cel de retail au fost cele mai lovite în 2020 pe fondul stării de urgenţă din primăvară, alături de măsurile de distanţare implementate.

De partea cealaltă, piaţa rezidenţială şi cea industrială au continuat să urce datorită cererii ridicate pentru locuinţe şi explozia din e-commerce, iar tendinţele vor continua cel mai probabil şi în 2021.

♦ Centrele comerciale de tip strip-mall vor fi soluţia preferată de retaileri pentru extindere, după ce mallurile „normale” au avut de suferit în timpul stării de urgenţă

♦ Dezvoltările de proiecte de retail şi proiecte mixed use, cu retailul în centrul activităţii, vor luat avânt. Proiecte precum Palas Iaşi, AFI Cotroceni, Sun Plaza şi Sun Offices sau Coresi Braşov au schimbat nu doar piaţa imobiliară, ci şi imaginea României, iar dezvoltatori precum Ceetrus, AFI sau Iulius vor miza în continuare pe astfel de dezvoltări.

♦ Stocul de spaţii logistice şi industriale va accelera spre pragul de 6 mil. mp în următorii doi ani, cererea fiind tot mai mare, iar România încă are numai 260 mp de spaţii industriale per mia de locuitori,  faţă 347 mp per mia de locuitori cât are Ungaria sau 510 mp per mia de locuitori în Polonia.

♦ Birourile rămân principalul punct de atracţie din real estate, însă dezvoltarea va încetini în 2021 pe măsură ce multe spaţii vor fi subînchiriate. Stocul modern de birouri din România s-a dublat în ultima decadă, de la 1,5 la aproape 3 mil. mp, chiriile au rămas relativ stabile, scăzând uşor de la 19,5 euro/mp în 2011 la 18,75 euro/mp în 2020, în timp ce randamentele s-au comprimat de la 8,25 la 7%.

♦ Munca de acasă a împins piaţa rezidenţială spre locuinţe mai mari, însă aceasta a primit o puternică lovitură din partea guvernului prin amânarea TVA de 5% pentru valori de până la 140.000 de euro pentru 2022. Clienţii vor miza astfel în continuare pe locuinţe mai mici şi mai accesibile.

5 Întrebări

♦ Va mai exista interes din partea investitorilor pentru a achiziţiona proiecte de birouri şi centre comerciale în 2021?

♦ Se vor întoarce toţi corporatiştii la birou după campania de vaccinare?

♦ Cât de mult vor miza dezvoltatorii pe construcţia de case în detrimentul apartamentelor?

♦ Va accelera sectorul industrial spre 6 mil. mp în 2021?

♦ Revine Ioannis Papalekas pe piaţa imobiliară românească?

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.