10 lucruri mai puţin ştiute despre Globurile de Aur. Cât costă producerea unei statuete sau ce film a câştigat numărul record de premii

Autor: Ana Obretin Postat la 07 ianuarie 2018 71 afişări

Cea de-a 75-a ediţie a galei Globurilor de Aur va avea loc duminică, la Hollywood, Los Angeles. Prezentăm mai jos 10 lucruri insolite sau mai puţin ştiute despre prestigioasa gală care este organizată de Asociaţia presei străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association, HFPA).

Începuturile

Înfiinţate în 1944, premiile au fost decernate în primii 14 ani de jurnalişti membri ai Hollywood Foreign Correspondents Association, precursoare a HFPA.

Frank Sinatra, Dean Martin şi Sammy Davis Jr au fost maeştri de ceremonie surpriză la gala din 1958 şi au fost invitaţi ca gazde oficiale în următorul an, pentru că show-ul lor a fost unul foarte atractiv.

Din 1958 în 1963, gala a fost difuzată doar în Los Angeles, devenind eveniment televizat la nivel naţional în 1964.

Premiile

Spre deosebire de Academia de film americană (Academy of Motion Picture, Arts and Sciences), organizatoarea galei Oscar, HPFA nu oferă premii în categoriile tehnice, ci doar în cele artistice (actori, regizori, scenarişti, producători).

25 de premii vor fi decernate duminică seară, 14 în categorii dedicate filmului şi 11, în categorii dedicate televiziunii.

Câştigătorii

Meryl Streep deţine recordul pentru cele mai multe nominalizări la Globurile de Aur, 31, cea mai recentă pentru rolul din "The Post", anul acesta. A câştigat de opt ori, având cu un trofeu mai puţin decât Barbra Streisand, lider în top (inclusiv premii non-competitive).

Jamie Foxx şi Helen Mirren deţin recordul pentru cele mai multe nominalizări într-un singur an, cu 3.

Cel mai tânăr câştigător este Ricky Schroder, recompensat, la vârsta de 9 ani, cu un Glob de Aur pentru rolul din "The Champ".

Cel mai bătrân câştigător este Jessica Tandy, care a câştigat un Glob de Aur la vârsta de 80 de ani, pentru rolul din "Driving Miss Daisy".

Câţiva perdanţi... pe aproape

Renee Zellweger era la toaletă când organizatorii au anunţat că a câştigat un Glob de Aur pentru rolul din filmul "Nurse Betty", în 2001. În cele din urmă, a apărut roşie la faţă, explicând că a fost la baie să îşi şteargă urmele de ruj de pe dinţi.

Cu trei ani mai devreme, Christine Lahti a trecut printr-un moment similar, lipsind din sală în momentul în care Michael J. Fox a anunţat că a câştigat premiul pentru rolul din "Chicago Hope."

"Cei cinci mari"

"Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over the Cuckoo's Nest" a fost primul lungmetraj care a câştigat premii în toate cele cinci mari categorii - "cel mai bun film", "cel mai bun actor", "cea mai bună actriţă", "cel mai bun regizor", "cel mai bun scenariu". Se întâmpla în 1975, iar filmul a primit în total şase Globuri de Aur.

A fost singurul film care a câştigat toate cele cinci mari premii până anul trecut, când "La La Land" a câştigat un număr record de şapte Globuri de Aur.

"Cui îi e frică de Virginia Woolf?/ Who's Afraid of Virginia Woolf?" (1967) şi "Naşul III/ The Godfather, Part III" (1991) au primit fiecare câte şapte nominalizări, dar nu au câştigat niciun premiu.

Premiul pentru întreaga carieră

The Cecil B. DeMille Award pentru întreaga carieră i-a fost înmânat prima dată, în 1952, chiar cineastului Cecil B. DeMille.

Printre câştigătorii ulteriori s-au numărat Walt Disney, Judy Garland, Sidney Poitier şi Jodie Foster.

Contestatarii

Marlon Brando a refuzat premiul pentru rolul din "Naşul/ The Godfather", în 1973, în semn de protest faţă de războiul din Vietnam. Două luni mai târziu, a refuzat şi premiul Oscar, din cauza modului în care erau trataţi nativii americani în industria filmului.

Producătorii lungmetrajului "Z" au refuzat Globul de Aur pentru cea mai bună peliculă străină în 1970, pentru că au considerat că trebuia nominalizat în categoria "cel mai bun film".

Trofeul

Producerea statuetei placate cu aur de 24 de carate costă aproximativ 800 de dolari. Trofeul are o înălţime de 27,3 centimetri şi cântăreşte 2,5 kilograme.

După 2008 a fost îmbunătăţită şi a primit o cutie de prezentare din marmură.

Gazdele

Anul acesta, show-ul va fi prezentat de realizatorul TV de la NBC Seth Meyers, care a promis că îşi va puncta discursul cu umor politic şi nu va face comentarii despre scandalurile sexuale de la Hollywood.

Printre gazdele din anii anteriori s-au numărat Ricky Gervais (2010 - 2012, 2016), Tina Fey şi Amy Poehler (2013 - 15) şi Jimmy Fallon (2017).

Meniul

Anul acesta, înainte de dineu, oaspeţii sunt trataţi cu cocteiluri cu şampanie - Moet Imperial, tequila, suc de portocale roşii şi un strop de miere, potrivit Variety. Cina se va încheia cu un desert plin de ciocolată, decorat cu un glob din ciocolată presărat cu caramel sărat. Din meniu fac parte o salată cu brânză burrata şi roşii, iar felul principal include biban de mare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GLOBURILE DE AUR,
INSOLIT,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.