Val de scumpiri de la 1 iulie. Pentru ce vor scoate românii mai mulţi bani din buzunar

Autor: Dorin Oancea Postat la 01 iulie 2021 405 afişări

Val de scumpiri de la 1 iulie. Pentru ce vor scoate românii mai mulţi bani din buzunar

Facturile la energia electrică ar putea creşte cu 3 - 13%, în condiţiile în care consumatorii trebuiau să se decidă asupra schimbării furnizorului, pentru a intra pe piaţa concurenţială.

Conform oficialior ANRE, din cei 8,9 milioane de clienţi casnici aproape jumătate sunt în prezent pe piaţa concurenţială. Cei care nu au optat pentru piaţa concurenţială sunt alimentaţi de furnizorii de ultimă instanţă - Enel, E-ON, Electrica şi CEZ, care au anunţat creşteri de preţuri cuprinse între 3 şi 13%.

La gaze scumpirile estimate sunt de circa 20%. Recent, ministrul Energiei Virgil Popescu a apreciat că la gaze preţurile vor ajunge la nivelurile din 2019.

Popescu spune că pe piaţa de energie electrică s-a înregistrat o creştere de preţ pentru producători, în urma majorării costurilor certificatelor de CO2. Pe de altă parte, există furnizori care au încheiat contracte cu cetăţenii, dar care nu au achiziţionat energia necesară de la producători, fiind nevoiţi să apeleze la PZU, piaţa pentru ziua următoare, unde energia este mai scumpă.

Virgil Popescu a spus că a solicitat o investigaţie a Consiliului Concurenţei pe piaţa energiei electrice.

În cazul gazelor, Popescu spune că liberalizarea pieţei a plecat de la un nivel foarte jos, iar după 1 iulie preţurile ar putea ajunge la nivelul celor din 2019, cînd a fost prost reglementată de OUG 114. „Am auzit de creşteri de preţ de 15 - 16%”, a declarat Popescu, care a caracterizat unele oferte ale furnizorilor din comparatorul pus la dispoziţie de ANRE, care ajung să fie şi cu 150% mai mari decît actualele preţuri, drept speculă.

Ministrul a adăugat că pe piaţa internaţională a gazelor există creşteri de preţ, dar că se aşteaptă la scăderi ale tarifelor în cazul reducerii cotaţiilor la burse.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gaze,
electricitate,
tarife

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.